Česká pošta omezuje provozní dobu v malých obcích

Liberecký kraj - Bez předchozího projednání s radnicemi začíná Česká pošta omezovat provozní doby některých poboček v menších obcích. Lidé tak od začátku března přijdou o možnost vyzvednout si dopisy nebo peníze během dopoledne. Omezení se má celkem dotknout až čtyřiceti vesnických pošt v libereckém regionu.

Pošta zkrátí provozní dobu například v Bílém Kostele nad Nisou. Dosud měla místní pošta otevřeno dopoledne alespoň hodinu. To ale od příštího měsíce končí, lidé se dostanou k přepážkám jen odpoledne. „Oblastní manažer nám oznámil, že nám berou hodinu dopoledne a přidávají třičtvrtěhodinu k odpoledním hodinám. Ale to nepokryje potřebu občanů,“ zlobí se starosta Jiří Formánek (SLK).

Podle České pošty je pobočka v obci s tisícovkou obyvatel nevytížená a státní podnik prý musí šetřit. „Každý by chtěl, aby pošta měla otevřeno třeba od sedmi od rána do osmi večer, ale to prostě reálně není možné. Snažíme se vždy najít ten optimální čas, aby vyhovoval co nejvíce našim zákazníkům,“ tvrdí mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Starostům vadí právě to, že s nimi o změnách nikdo nejedná a že jsou postaveni před hotovou věc. Situaci chce proto řešit i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) na společné schůzce, která by mohla problém vyřešit. Strany se ale sejdou až v průběhu března, omezení ve dvacítce obcí přitom začne platit už na začátku měsíce.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)