Sloup zůstává krajským radním, opozice ho ani napodruhé neodvolala

Karlovy Vary – Komunistický náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup ustál už druhý pokus o svržení. Opozici se nepodařilo prosadit hlasování o jeho odvolání. Zastupitelům se nelíbí nejenom jeho stranická příslušnost, ale také bývalé zaměstnání tzv. politruka u Pohraniční stráže. Pod peticí a učitelskou výzvou je už dohromady téměř pět tisíc podpisů.

Návrh na odvolání Václava Sloupa z pozice školského radního se na jednání zastupitelstva vůbec nedostal. Opozice se pokusila hlasování prosadit hned na začátku jednání, vládnoucí koalice KSČM a ČSSD to však zamítla. Podobně dopadlo i druhé hlasování na konci programu.

Na jednání zastupitelstva přišly opozici podpořit desítky protestujících lidí s transparenty. Učitelům a studentům vadí kromě Sloupovy minulosti i jeho kontroverzní názory. „Jsou to názory člověka, který je věrný režimu až za hrob,“ míní jeden z protestujících.

Opoziční zastupitelé ještě nesložili všechny zbraně. Hejtmanovi Josefu Novotnému (ČSSD) chtějí před koncem jednání předat petici za odvolání radního Sloupa, kterou podepsalo 1 322 lidí. Potom se ještě jednou chtějí pokusit o Sloupovo odvolání. „Jestli vedení kraje chce, aby se lidé unavili a přestali protestovat, tak je to strašně špatný signál,“ konstatuje zastupitel Jiří Kotek (Alternativa).

Václav Sloup pracoval v 80. letech minulého století u Pohraniční stráže, koncem desetiletí jako zástupce velitele pro věci politické. Když se ho krajská opozice pokusila odvolat poprvé v polovině ledna, uvedl, že „každý z nás máme nějakou minulost“. České televizi dnes řekl, že z vlástní vůle neodstoupí.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)