Praha nemá za co pomáhat bezdomovcům, žádá vyšší dotace

Praha - Terénní programy na pomoc lidem bez domova ohrožuje nedostatek peněz. Neziskové organizace, které se o bezdomovce v hlavním městě starají, dostaly totiž letos od ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o 32 milionů korun méně než v loňském roce. Magistrát s ním chce o výši příspěvku vyjednávat.

Ministerstvo letos dostalo ze státního rozpočtu na sociální služby o 360 milionů korun méně než vloni. Zároveň změnilo systém přerozdělování dotací. „Peněz je méně, a my proto chceme dotace rozdělovat cíleně tak, aby sloužily skutečně tam, kde jsou nejvíce potřeba a kde je lidé využívají,“ uvedla ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09). Za sociální služby podle ní navíc odpovídá nejen stát, ale i obce a kraje.

Na území Prahy žije zhruba 4 000 bezdomovců. Drtivá většina z nich ale není z Prahy, do metropole přicházejí z jiných krajů. Praha na to podle náměstka primátora Ivana Kabického (ODS) finančně doplácí. „Organizace jsou zoufalé, obracejí se na nás. Budeme proto ministerstvo žádat, aby dotační řízení přehodnotilo,“ řekl náměstek.

Snížení dotací se dotkne třeba Armády spásy, Naděje a dalších organizací, které se starají o lidi bez střechy nad hlavou. Miliony jim budou chybět především na terénní programy, v rámci kterých pomáhají bezdomovcům třeba v mrazivém počasí.

Z dopisu adresovaného ministryni vyplývá, že sociální služby jsou v metropoli dlouhodobě podfinancovány. Pokud by ministerstvo měřilo Praze stejným metrem jako ostatním krajům, muselo by jí prý každý rok na sociální oblast dávat dvojnásobný objem peněz, tedy zhruba 900 milionů korun.

Vydáno pod