Funkcionáři zlínské univerzity jsou nevinní, stát nepodvedli

Zlín – Zlínský krajský soud zprostil obžaloby bývalého rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Ignáce Hozu v kauze dotačního podvodu. Spolu s Hozou usedli na lavici obžalovaných také bývalý děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička a nynější kvestor Alexander Černý. I ty soud zprostil. Mužům původně hrozilo pět až deset let vězení. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na podání odvolání.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová uvedla, že v žádosti o příspěvek na činnost školy nejsou uvedeny žádné nepravdivé údaje a nebyl ani prokázán úmysl obžalovaných spáchat trestný čin. Podle Černého případ před trestní soud vůbec nepatřil. „Krajský soud to jasně doložil,“ řekl novinářům. Kauza ho podle jeho slov poškodila osobně i profesně. „Dva a půl roku na mě ukazovali prstem. Měl jsem ostudu po celé republice, moje rodina taky. Jsem ale rád, že se ukázalo, že v této zemi je spravedlnost,“ dodal. Verdikt potěšil i Hozu: „Věřil jsem tomu, že soudní ochrana u nás existuje. Je to pro mě satisfakce.“ Mrkvička dodal, že se poprvé za dva roky cítí jako člověk.

Podle státního zástupce přijala škola v roce 2009 asi tisíc studentů do oborů, na které neměla akreditaci. Na studenty se tak nevztahoval státní příspěvek, vedení o něj ale přesto požádalo. Univerzita tak měla získat sedm milionů korun. Na účet vysoké školy ale stihlo přijít jen pět a půl milionu, pak se o věc začala zajímat policie a ministerstvo přísun dalších peněz zastavilo. Reálně nevznikla žádná škoda, ministerstvo totiž škole neproplatilo jiné oprávněné dávky. Podle žalobce to ale na celé věci nic nemění.

Všichni obžalovaní svoji vinu od začátku odmítali. Tvrdili, že jde jen o nedorozumění a rezolutně popřeli úmysl poškodit stát. Podle obhájců navíc v žádosti, která jen potvrzovala zájem univerzity příspěvek čerpat, počet studentů vůbec uvedený nebyl. Za pravdu jim dal i soud. „Policie měla tyto informace získat již v rámci prověřování. K žádnému trestnímu stíhání nemělo dojít, natož k podání obžaloby,“ mínil advokát Hozy a Mrkvičky Alexander Nett. „Obžaloba je apologetikou (obhajobou) činnosti policie a státního zástupce, která je fiaskem a výrazem libovůle orgánů veřejné moci,“ dodal obhájce Černého Jaroslav Brož.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Hoza uvedl, že zmíněné programy byly akreditovány již dříve, ale pro jiné fakulty. Měly se poté vyučovat na nově vzniklé FLKŘ, podle Hozy ale omylem nebyly zapsány do zprávy akreditační komise, která schvalovala zřízení fakulty. „Nedošlo k žádnému pochybení vyjma toho, že úředník akreditační komise zapomněl zapsat dva obory, které se už tři roky bez problémů vyučovaly. Univerzita měla právo na studenty čerpat příspěvek, žádná finanční újma ministerstvu nevznikla,“ hájil se Hoza. „Nikdo netušil, že bychom měli mít nějaké neakreditované programy. Nedomnívám se, že by vznikla škoda,“ dodal Mrkvička.

Role jednotlivých aktérů podle obžaloby

Děkan Fakulty logistiky a krizového řízení Vladimír Mrkvička podle státního zástupce Lea Foltýna přijal studenty do neakreditovaných oborů a zahrnul je protiprávně do celkového počtu studentů akreditovaných programů UTB. Z něj ministerstvo počítá příspěvek pro vysoké školy.

Kvestor Alexander Černý, jenž zodpovídá za hospodaření, podle Foltýna takto sestavené podklady schválil a předal rektorovi.

Bývalý rektor Ignác Hoza údajně žádost podepsal a požádal ministerstvo školství o příspěvek pro UTB na rok 2010.