Šluknovské kotle na uhlí musí pryč, rozhodli úředníci

Šluknov - Kotle na dřevo a uhlí, které vyrábí teplo pro byty v panelácích na šluknovském sídlišti, se mají zastavit. Netradiční způsob vytápění rozjel majitel domů Pavel Zeithammer, aby ušetřil. Jenže neměl potřebná povolení. Stavební úřad teď rozhodl, že kotle musí zmizet. Zeithammer se dovolává pomoci krajských úředníků a je připravený se i soudit.

Domy, které na největším šluknovském sídlišti vytápí uhlí, lze na první pohled poznat podle komínů. V každém paneláku zajišťují teplo dva kotle, dohromady jich je na sídlišti osmadvacet. Celkem se to týká asi 1 500 lidí, což je čtvrtina obyvatel města. Pavel Zeithammer si spočítal, že když odpojí teplárnu a začne topit uhlím, ušetří ročně až šest milionů korun. „Víme, že jaké teplo vyrobíme, takovou cenu budeme mít,“ tvrdí.

Lidé si zpočátku stěžovali na problémy, teď ale prý mají v bytech větší teplo než dříve. „Ze začátku byly problémy, ale teď už je to v pohodě,“ potvrzuje jeden z obyvatel domu Petr Brecko.

Problém je, že majitel domů nejprve stavěl a pak teprve oficiálně žádal úředníky o povolení. Ti teď rozhodli, že kotle zpětně nezlegalizují. „Stavební úřad Šluknov ho vyzval k nápravě a odstranění,“ řekla starostka města Eva Džumanová (Česká nezávislá). Zeithammer se proto obrátil na krajský úřad. Pokud ani ten černou stavbu neposvětí, majitel je rozhodnutý se soudit.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)