Beskydský sníh je plný trabantů

Morávka (Frýdeckomístecko) – Ne dvoutaktní motory, nýbrž počasí vytvořilo mlhu, ze které začaly v beskydské Morávce vyjíždět vozy Trabant, nejčastěji typu 601. Na šestý ročník setkání nazvaného Trabanti na sněhu jich přijelo na čtyřicet – řidiči v nich proto ujeli i více než sto kilometrů.

Automobilka v saském Zwickau sice už déle než dvacet let vyrábí golfy a passaty, symbolem města ale stále zůstává Trabant 601. Za minimálních změn ho továrna vyráběla téměř 30 let, a přestože bylo slavné miniauto již „za života“ technicky zastaralé, jeho majitelé na ně dodnes nedají dopustit. Totéž se týká wartburgů, které na trabantí sjezdy rovněž přijíždějí. „To jsou dvoutakty, tam nemáte, co by se zkazilo. Kdyby jedna cívka odešla, pořád to jede. Chladí to dobře, topí to výborně,“ charakterizoval oba vozy majitel Wartburgu 353 Roman Stuchlík.

Klub přátel modrého dýmu, jak se jmenuje jeden z fanklubů tohoto vozu proslulého dvoutaktním motorem a „nezničitelnou“ duroplastovou karosérií, každou zimu tradičně předvádí, že se trabanty dodnes hravě vyrovnají i s poněkud extrémními podmínkami. Řidiči se tak setkávají v zasněžených Beskydech. Účastníci srazu proto neváhají vzít s sebou i lyžařské vybavení – lyže uveze trabant na střeše, další vybavení v kufru. „Máme tam troje lyžáky a věci pro tři lidi na víkend. Ale vejde se tam určitě víc,“ upozornil kroměřížský majitel zeleného sedanu Marek Petříček. Morávka je od jeho garáže vzdálena 130 kilometrů.

Kdo potřebuje třetí a čtvrtou dobu?
Zdroj: ČT24

Výroba trabantů skončila v roce 1991, do Československa se ale přestaly vyvážet již o sedm let dříve. Mnoho současných majitelů začalo malá a často vysmívaná auta brát vážně až potom. Například majitel nejstaršího vozu, který se zúčastnil srazu Trabanti na sněhu (vyroben r. 1967), Jaroslav Vašut uvedl, že trabanty sbírá a jezdí jimi zhruba 25 let. Doma jich má pět.

Do Beskyd je přihlášeno 40 aut. „Uvidíme, kolik z nich skutečně dorazí – počasí nevypadá moc nadějně. Ale hodně lidí přijíždí z Polska,“ poznamenal na začátku akce její organizátor Lukáš Folwarczny.

Automobily všech barev a všemožného stáří spatří nejenom Morávečtí. V neděli uzavřou majitelé trabantů své setkání spanilou jízdou Beskydami.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)