Děčín se chystá na uložení 380 lidských ostatků

Děčín – Pohřeb 380 lidských ostatků chystají v Děčíně. Kostry přes dvacet let ležely v muzejním depozitáři. Skupina patriotů chce aktem upozornit, že se v Česku s ostatky nalezenými při vykopávkách nezachází důstojně.

Na louce, kde ostatky původně ležely, kdysi stálo celé středověké město. Později tu vzniklo koupaliště. Chlorovací stanice přitom byla přímo nad starým hřbitovem. Archeologové si tehdy na pomoc najali i místní. Archeologické průzkumy povinně předchází každé stavbě. Nalezené kostry jsou pak zkoumány antropology.

Některé skončí jako exponáty v muzeích. Většina je ale uložena v krabicích v depozitářích. Do země se zpravidla nevrací, Děčín má být výjimkou. Hromadný hrob ale musí být o kilometry dál od toho původního, na současném děčínském hřbitově. 380 mrtvých bude pohřbeno v místech, kde bude vykopána rozsáhlá jáma.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

„Původně jsme uvažovali o tom, že by se kostry vrátily na Mariánskou louku, bohužel to není veřejné pohřebiště, a tudíž tam uloženy být nemohou,“ říká tisková mluvčí města Markéta Lakomá. Pohřeb se uskuteční v září. Nyní se řeší, jak bude vypadat náhrobek.