Pátrání končí, v troskách domu už zřejmě nikdo není

Frenštát pod Radhoštěm - Hasiči ukončili pátrání po pohřešovaných v troskách paneláku ve Frenštátu pod Radhoštěm, pod sutinami už pravděpodobně žádný další člověk není. Zbytky domu čeká v úterý demolice. Dům v neděli zničil výbuch a následný požár, neštěstí si vyžádalo pět obětí včetně tří malých dětí. Zranění při explozi a následném požáru utrpělo dalších jedenáct lidí, dva z nich zůstávají v kritickém stavu. Frenštátští obyvatelé i úřady se zatím snaží pomoci lidem, kteří výbuch přežili, ale přišli o střechu nad hlavou. Město připravuje zvláštní účet a také sbírku, na likvidaci následků výbuchu vyčlenilo milion korun ze své rezervy. Frenštátští zastupitelé se také chtějí vzdát ve prospěch obětí jedné měsíční odměny.

Policie stále pohřešuje dva lidi. V noci na pondělí však v ruinách našli hasiči lidské ostatky, které byly ve velmi zdevastovaném stavu a zatím se je nepodařilo identifikovat. Policejní mluvčí Soňa Štětínská řekla, že je možné, že ostatky nepatřily jednomu člověku, ale dvěma. Může se tedy jednat o oba pohřešované. „Identifikace bude trvat zřejmě několik dnů,“ řekla
Štětínská.

O první oběti neštěstí informovala policie hned v neděli ráno. Další čtyři mrtvé nalezli hasiči až v noci při postupném odklízení trosek. Ostatky zřejmě patří obyvatelům domu, které policie pohřešovala. Jsou mezi nimi i tři děti ve věku tří až osmi let. Kolem šesté hodiny ranní prohledaly záchranné složky zhruba polovinu sutin, které odvezlo pryč sedm nákladních aut.

V domě vybuchl v neděli před čtvrtou hodinou ranní plyn. Zraněno bylo celkem 11 lidí. Mezi zraněnými jsou také tři děti a jeden dobrovolný hasič. I více než 24 hodin od exploze zůstává na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě žena, která utrpěla popáleniny na 90 procentech těla, a muž, jenž byl popálen na více než 50 procentech těla. Stav obou považují lékaři za kritický. Ostatní zranění nejsou podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného život ohrožující.

Záchranáři pátrali mnoho hodin

Kvůli přístupu na místo neštěstí byli záchranáři nuceni prakticky celý dům strhnout. Hasiči postupně odklidili zbylé části domu a i za pomoci služebních psů prohledali sutiny. „Pomalu pokračujeme v odklízení trosek. Střídá se přitom vždycky deset hasičů, kterým v hledání pomáhají psi. Probíhá to tak, že těžká technika nejprve sebere panel a zbytek se odklízí ručně,“ vysvětlil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. S posledním pohřešovaným pomáhala i soukromá firma, která k tomu měla speciální techniku.

Zřícený třípatrový dům s šesti byty byl součástí bloku tří domů v centru Frenštátu. Exploze a následný požár zničily vnitřek domu, propadla se v něm střecha a stropy. Obvodové zdi pak museli hasiči strhnout, aby se dostali k troskám a mohli je prohledat.

Petr Holub, mluvčí moravskoslezských hasičů 

„Hmotné škody zatím nikdo nevyčíslil, teď se soustředíme na odklízecí práce a případné nalezení pohřešovaných.“

Frenštát den po výbuchu: Krizová linka, účet na podporu obětí

Desetitisícové město tragédie významně zasáhla. Lidem, které výbuch domu postihl, se snaží sousedé pomáhat. „Na jedné straně obrovská tragédie, která se dotkla naprosto všech, na druhé straně sympatie, solidarita, obrovská pomoc nejenom našich lidí, ale okolních obcí i obcí z širokého okolí, z jiných krajů,“ poznamenala frenštátská starostka Zdeňka Leščišinová. Lidé se například ujali obyvatel evakuovaných ze sousedství zničené budovy, takže nakonec nikdo z nich nevyužil úřadem nabídnuté náhradní ubytování.

Město na svém mimořádném jednání zastupitelstva také rozhodlo, že na likvidaci následků výbuchu vyčlení jeden milion korun ze svých rezerv. Každý z přeživších obyvatel
zničeného domu dostane od města 50 000 korun. Zastupitelé také schválili vyhlášení sbírky a všichni se shodli, že se ve prospěch postižených vzdají jedné měsíční odměny.

Okamžitě reagují i místní podniky. „Siemens jednorázově uvolnil 100 000 korun a zřídil sbírku mezi zaměstnanci. Charita nabídla vybavení bytů včetně veškerého nábytku i spotřebičů. Pomoc je opravdu neskutečná. Obracejí se na nás například Frenštáťané, kteří nežijí v našem městě,“ popisovala starostka.

Obyvatelé Frenštátu pod Radhoštěm se také začínají vracet do běžného života – včetně těch, které exploze domu přímo postihla. Záchranáři totiž v neděli evakuovali obyvatele sousedních budov. Starostka Leščišinová uvedla, že v pondělí ráno se domů mohli vrátit obyvatelé jednoho vchodu. „Druhý vchod se bude řešit dnes, protože se musí udělat ještě statické a jiné kontroly – kontroly plynu a podobně,“ upřesnila. Pro lidi, jejichž dům po výbuchu spadl, připravila radnice náhradní ubytování.

Radnice zřídila krizovou linku, lidé mohou volat na číslo 556 833 111. Otevře také zvláštní bankovní účet na pomoc lidem zasaženým explozí. Kdo chce přispět jinak než penězi, může se moci zapojit do městské sbírky oblečení či lůžkovin. Probíhá v prostorách Charity v Kostelní ulici denně v době od 7 do 19 hodin.