Stále nevíme, proč došlo k výbuchu, přiznal šéf hasičů

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Hasiči zjistili, že požár, který v neděli zničil bytový dům ve Frenštátu pod Radhoštěm a zabil pět lidí, měl více ohnisek. Jedno našli v bytě, další ve sklepě i na jiných místech. „Nejvíce hořelo v jednom bytě a ve sklepě, následně se výbuch a požár velmi rychle šířil objektem. Jak docházelo k destrukci plynového topení, tak docházelo k dalším výbuchům unikajícího plynu,“ popsal průběh nehody ředitel moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra. Takřka od počátku se šíří nepotvrzené spekulace, že za explozemi stál jeden z obyvatel domu. Právě v jeho bytě se nacházelo jedno z ohnisek.

Dvaašedesátiletý muž byl podle ostatních nájemníků problémovým obyvatelem. Kvůli neplacení účtů byl odpojen od elektřiny i plynu, a proto doma používal propan-butanové lahve. Údajně čelil několika exekucím. Kvůli tomu, že nepřispíval do společného fondu, se s ním společenství vlastníků soudilo, soudní příkaz k vystěhování z bytu ale neměl.

Starostka Frenštátu Zdeňka Leščičinová v Interview ČT24 uvedla, že nájemníka osobně znala. „Znala jsem ho stejně, jako se snažím znát většinu obyvatel města. Měli jsme v uplynulých letech různá šetření. Ta se ale řešila na úrovni správního řízení, nebo soudní cestou,“ řekla starostka.

Muž byl ženatý a měl dvě dospělé děti, nikdo z nich s ním ale nežil. Podle záznamů v obchodním rejstříku měl živnostenské oprávnění na zámečnickou a nástrojařskou činnost. Lidé z Frenštátu pod Radhoštěm o nájemníkovi mluví jako o podivínovi. „Já si pamatuji, že jedno okno měl zalepené nějaký igelitem, druhé měl přelepené a napsané VIP, takže byl to výjimečný člověk,“ podotkl jeden z obyvatel.

Výbuch panelového domu ve Frenštátu
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Svědci už dříve vypověděli, že exploze vyšly právě z bytu tohoto muže. Otec jednoho z obyvatel zničené budovy později popsal, že lidé v domě před výbuchem cítili plyn a spatřili dotyčného, jak s plynovou bombou manipuluje.

Podle neoficiální verze měl muž založit požár a pokusit se zabarikádovat dveře sousedních bytů. Sám chtěl utéci, avšak zřejmě zahynul při výbuchu. Muži mělo hrozit vystěhování, nechal se slyšet, že své sousedy zabije. O snaze pozabíjet obyvatele domu však zasahující hasiči pochybovali.

Policie dosud možnou variantu úmyslného zavinění nepotvrdila, frenštátská exploze se vyšetřuje jako obecné ohrožení. Podle policejní mluvčí Soni Štětínské je to ale jenom jedna z vyšetřovacích verzí. „Primární vyšetřovací verzí je výbuch plynu. Jak došlo k výbuchu, tak daleko nejsme ani my, ani policie,“ přiznal v Interview ČT24 ředitel hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra a zdůraznil, že vyšetřovatelé zatím pracují pouze s možnými verzemi.

Ohnisek požáru bylo víc, těkavé látky jsme nezjistili

Jediným detailem, který může přiblížit příčinu neštěstí, je skutečnost, že při nehodě v domě hořelo na více místech. „Rozvoj požáru a výbuchu by mohl nasvědčovat tomu, že ohnisek bylo více, to znamená, že událost vznikla na dvou, případně více místech,“ vysvětlit šéf hasičů s tím, že výskyt těkavých látek, který by potvrdil výbuch jako příčinu nehody, na místě hasiči nezjistili. „Objekt byl tak staticky nestabilní, že jsem tam nemohli pustit příslušného pracovníka,“ doplnil Nytra.

Hasiči ani policisté zatím ani nevyloučili jako možnou příčinu výbuchu technickou závadu. O poruchách v domě jim ale dosud nebylo známo. „Víme, že v domě probíhaly revize plynových zařízení a ve většině bytů kontroly dopadly ke spokojenosti revizních techniků. Někde ale provedeny nebyly,“ uvedl Nytra.

Výbuch podle šéfa hasičů narušil statiku domu do té míry, že se uvolnily stropní panely a stropy se částečně zřítily. „Jakkoliv rychlý zásah by lidem uvnitř nejspíš nepomohl. Zůstali uvnitř na takových místech mezi panely, že ten konec byl asi neodvratný a rychlý,“ poznamenal Nytra.

V objektu nejsou žádná lidská těla

Exploze v panelovém domě v centru města nastala v neděli krátce před čtvrtou hodinou ranní. Po výbuchu vypukl požár, který zničil celý dům. Obvodové zdi museli hasiči strhnout, aby se dostali k sutinám. Po explozích zemřelo nejméně pět lidí. Jedenáct dalších obyvatel utrpělo zranění, dva z nich jsou v kritickém stavu. Všichni přišli o střechu nad hlavou.Podle Nytry je nyní panelový dům zabezpečený a zřícená část objektu je až na základnovou desku vyklizená. „V tuto chvíli můžu říct, že v sutinách domu stoprocentně není žádné lidské tělo,“ prohlásil. Během zítřka prý budou hasiči ve třech bytech prohledávat nalezený majetek a poté se přikročí k destrukci celého paneláku. „Jedna třetina lidí, kteří se nemohou vrátit do svých domů, čeká, až půjde zbytek domu dolů,“ uzavřel Nytra.