Cyklistický Hradec otevřel první parkovací dům pro kola

Hradec Králové – Rovinatá města ve východních Čechách jsou centrem české dopravní cyklisticky. Zatím nejdále ve službách pro lidi, kteří po městě přejíždějí na kole, šel Hradec Králové, který pro kola otevřel parkovací dům nedaleko hlavního nádraží. Parkoviště postavil podnikatel na pozemku, který mu poskytlo město.

Nádraží, autobusové stanoviště s terminálem MHD i parkoviště pro auta v okolí Riegrova náměstí už je. Zbývala tak už pouze jízdní kola – a cyklisté se moderního odkládacího prostoru dočkali teď. Parkoviště pro kola je automatické, stroje dokážou uložit bicykl i s vybavením – přilbou či brašnami. Parkovné činí pět korun za den.

Parkovací dům má kapacitu pro 116 jízdních kol, chránit by je měl před počasím i zloději. „Parkovací dům má dát cyklistům možnost pohodlného a bezpečného parkování, aby si mohli bez obav uložit i dražší kolo či elektrokolo,“ řekl autor projektu a investor v jedné osobě Rudolf Bernart. Stavba ho stála 7,5 milionu korun, pozemek mu poskytlo město.

Tvůrce hradeckého cyklistického parkoviště se inspiroval na Tchaj-wanu, parkovací dům v Hradci ale osadil novinkami. „Rok jsme pracovali na jeho zlepšení. Tchajwanský je s obsluhou, náš je automatický. Máme na něj patenty v ČR i EU,“ shrnul Bernart. O podobné domy stojí podle královéhradecké mluvčí Magdalény Vlčkové i další města a také České dráhy, které by chtěly poskytnout parkovací místa pro kola na rekonstruovaných nádražích.