Skládka pneumatik rok a půl poté: Stále na svém místě

Bor u Skutče - Nebezpečná skládka pneumatik v Boru u Skutče čeká už rok a půl po velkém požáru na sanaci. Její majitel likvidaci spáleniště stále odkládá, a tak není jasné, kdo ji provede a zaplatí. Mezitím se obyvatelé Boru obávají dalšího požáru.

Na začátku byl obrovský požár skládky pneumatik, hustý dým otravoval Bor u Skutče i okolní obce, spáleniště ohrožovalo podzemní vody. Když v červnu 2011 hasiči skládku opustili, začala se řešit její sanace. Od té doby se ale nic nezměnilo, spáleniště zůstalo na svém místě. „Očekávali jsme, že orgány budou mít snahu řešit likvidaci rychlejším tempem,“ stěžuje si Jan Macháček (Starostové a nezávislí), starosta nedaleké Proseče.

Skládku by měl na vlastní náklady zlikvidovat její provozovatel Radim Chadima. Nyní se ho nepodařilo zastihnout, v minulosti už ale několikrát slíbil, že skládku odstraní. Od inspekce životního prostředí dostal pokutu 50 tisíc korun. Je čím dál pravděpodobnější, že skládku sanovat nebude, nemá na to peníze.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Od spáleniště dávají ruce pryč ministerstvo životního prostředí i kraj. „Chápu, že je nepříjemné, když si jednotlivé orgány veřejné správy mezi sebou přehazují zodpovědnost, nicméně my vycházíme z našich zákonných kompetencí,“ hájí se pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Majitel skládky je v konkurzu, celý problém se tak ještě víc komplikuje. Je možné, že Bor u Skutče se sanace spáleniště dočká až za několik let, z peněz daňových poplatníků.