V kauze česko-vietnamského imigračního gangu padly tresty

Ostrava – Okresní soud v Ostravě vynesl rozsudek nad členy organizované skupiny, která do Česka nelegálně dostávala desítky Vietnamců. Česko-vietnamský gang zajišťoval mladým lidem po zaplacení studentská víza, která jim otevírala cestu do Česka. Dokumenty se vztahovaly na Vysoké učení technické v Brně.

Verdikt si dnes vyslechlo 6 obviněných osob. Stopy po hlavě organizované skupiny ale vedou do Hanoje. Justice prozatím nemůže požádat o spolupráci policisty ve Vietnamu, protože identita šéfa gangu není známa. Zajištění pobytu Vietnamců v Česku fungovalo jako imigrační agentura, která si ale pomáhala nezákonnými prostředky.

Základem se stalo vydávání studentských víz, které zájemci získali po zaplacení v přepočtu zhruba 250 000 korun. Ke studiu ale tyto osoby už nenastoupily a vzápětí požádaly o pracovní povolení. Na legalizaci vietnamských přistěhovalců se přímo v Česku podíleli tři muži a tři ženy. Dvěma z nich soud vyměřil podmínky, zbylí byli posláni do vězení až na 3,5 roku. Odsouzení nesouhlasili a ihned podali odvolání.

Telefonát Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)
Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)