Noclehárna měla pomáhat chudým, sama je bez peněz

Jindřichův Hradec – Koncem loňského roku otevřela Farní charita noclehárnu pro lidi bez domova. Již po dvou měsících provozu však je bez peněz a hrozí jí zánik. Charitě navíc docházejí prostředky i na další sociální služby – to vše v situaci, kdy se na ni obrací více lidí než kdykoli dříve.

V ulicích českých měst přibylo bezdomovců, i ulicemi menších měst jako je dvacetitisícový Jindřichův Hradec se toulají například lidé, kteří nečekaně brzy vyšli z vězení – aby zjistili, že nemají kam jít. „Dostal jsem šestnáct set osmdesát korun, to je jednorázová pomoc ve hmotné nouzi, za to se nedá vyžít,“ přiblížil své povězeňské základy amnestovaný Roman Bochníček. K bývalým vězňům přibyli ještě lidé, kteří se na ulici dostali kvůli zpoždění sociálních dávek. „Dostali pozdě dávky, hlavně na matkách samoživitelkách to bylo vidět. Neměli peníze, neměli z čeho vyžít,“ podotkla Dana Ježková z jindřichohradecké charity. Nově otevřená hradecká noclehárna tak je každý den již brzy po otevírací hodině plná – za dva měsíce uvnitř přespalo 230 lidí.

Dost možná ale budou muset v Jindřichově Hradci lidé, kteří nemají domov, přespávat v mrazu. Farní charita už teď nemá na další provoz noclehárny, do konce roku by přitom potřebovala 700 tisíc korun. Pomoc nikdo nenabídl. „Žádali jsme zatím na městě, potom jsme žádali u německých dárců – zatím se nevyjadřují. Na kraji budeme moci požádat v květnu a stát až v říjnu na příští rok,“ shrnula možnosti charity její ředitelka Michaela Čermáková.

Význam charity přitom podtrhl propuštěný vězeň Bochníček, kterému dala mnohem více než jen nocleh. „Opravdu bych to vzdal, hned druhý den bych zpleskal policajta nebo něco – a šel bych zpátky,“ zvažoval. Nyní i díky pomoci pracovníků charity našel odhodlání postavit se znovu na vlastní nohy, už má i rozjednanou práci.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)