Kam zacílilo pražské muzeum? Asi do věží

Praha – Muzeum hlavního města Prahy připravuje změny pro kamenné věže české metropole. Proměnou projdou expozice mosteckých věží na Karlově mostu i Prašné brány, po konzultacích s Národním památkovým úřadem je ve hře i rekonstrukce některého z objektů. Provoz pražských věží převzalo muzeum na konci ledna a za cíl si klade očistit je od stávajících expozic.

Vstupní brány na Karlův most, jež patří mezi klenoty české gotiky, spravovala uplynulé čtyři roky soukromá společnost. Podle vedení pražské radnice však její péče nebyla dostatečná a například na stěnách uvnitř Staroměstské mostecké věže zůstávaly stopy po sprejerech a různé podpisy návštěvníků, schody byly zanesené od soli; Praha se proto rozhodla změnit správce a objekty dala do péče svému městskému muzeu.

„Kamenné věže budou přístupné návštěvníkům v jejich autentické kráse. Byly z nich odstraněny všechny expozice, které tam za bývalého provozovatele původně byly,“ informovala ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová. „Postupně chystáme nové výstavy a následně i stálé expozice do těchto věží, které budou věnovány věžím samotným a jejich roli v historii města.“

O jaké objekty se muzeum stará?

Muzeum hlavního města Prahy pečuje o Staroměstskou a Malostranskou mosteckou věž, dále o Prašnou bránu, malostranskou městskou zvonici nebo o Petřínskou rozhlednu se zdejším zrcadlovým bludištěm.

Z bran Karlova mostu zůstává pro turisty přístupná věž na pravém břehu řeky, malostranská věž, kterou napadla dřevokazná houba, je zatím veřejnosti nepřístupná. Pro návštěvníky by se mohla otevřít v létě.

O opravách objektů bude muzeum jednat s Národním památkovým úřadem, který je má ve své gesci; muzeum nyní zpracovává plán údržby objektů a případných rekonstrukčních prací. „Mostecké věže jsou ve stavu, který odpovídá jejich stáří a tomu, že jsou permanentně užívány pro návštěvnický provoz. Ten je nepřetržitý a za bývalého provozovatele byl nastaven tak, že je bez zavíracího dne a mění se podle ročního období. Zatím zůstává takto zachován,“ informuje Strnadová.

Návštěvníky chce do historických objektů muzeum přilákat nejpozději letos na podzim, kdy pro všechny kamenné věže chystá výstavu Kdo se bojí, nesmí do Prahy. Expozice věnovaná pověstem a strašidlům zacílí na rodiny s dětmi, děti a mládež.

Rozhovor se Zuzanou Strnadovou (zdroj: ČT24)