Karlovarská nemocnice už má velkou ztrátu, chce pomoc od kraje

Karlovy Vary – Pojišťovny snížily úhrady Karlovarské krajské nemocnici, přestože ta nedávno otevřela nový pavilon akutní péče. Ředitel nemocnice Luděk Nečesaný hovoří o boji o přežití a chce, aby nemocnici začal dotovat kraj. Podobné potíže ale mají nemocnice i jinde – například ve středních Čechách či v Hradci Králové.

Pacienti dopad nové úhradové vyhlášky zatím nejvíce pocítili v Karlovarském kraji. Krajská nemocnice začala odkládat drahé operace, které se netýkají život ohrožujících jevů, jako jsou výměny kloubů nebo rozšíření tepen.

Nemocnice je po dvou měsících v pětimilionové ztrátě, podle ředitele Luďka Nečesaného bojuje o přežití – již za další dva měsíce jí mohou dojít peníze. Nečesaný je přesvědčen, že jediný, kdo teď může nemocnici zachránit, je kraj – ten by měl začít její provoz dotovat měsíčními osmimilionovými příspěvky. Vedení kraje o tom bude jednat. „Budeme hledat všechny cesty, abychom tu úroveň udrželi,“ slíbil ovšem již počátkem února hejtman Josef Novotný.

V Karlových Varech se protnuly dvě události, které prudce zhoršily situaci nemocnice, jež se vzpamatovávala z minulých dluhů. Krajská nemocnice otevřela nový pavilon akutní medicíny, který prodražil provoz o tři miliony ročně. „Odpovědí“ pojišťoven ovšem bylo snížení úhrad od nového roku zhruba o pět milionů. Výsledkem tak je osmimilionová ztráta každý měsíc. Ta opět zvětšuje 150milionový dluh, který nemocnice nastřádala v minulosti.

Středočeské nemocnice omezí investice, v H. Králové hrozí odklady operací

Změny v úhradách od pojišťoven postihly i další kraje. Nemocnice ve Středočeském kraji zatím chtějí šetřit především omezením investic – krajští radní budou jednat o zrušení plánovaných nákupů za 150 milionů korun, např. nákup magnetické rezonance pro benešovskou nemocnici. Peníze na provoz by tak měly středočeským nemocnicím zbýt, péči by omezovat neměly.

Hůře vidí budoucnost Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Její ředitel Roman Prymula označil letošní rok za tragický – zařízení, které posledních patnáct let nebylo ve ztrátě, může prodělat až 315 milionů korun. Vedení uvažuje o snížení platů zdravotníků i o odkládání operací.

Reportáže Marka Štětiny a Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)