Obchodní dům Corso zase ožívá, investor ho chce zmenšit

Plzeň – Nákupní cestrum, které má vzniknout na místě zbouraného Domu kultury na nábřeží Radbuzy v Plzni, chce investor přepracovat a postavit. V lednu stavbu zamítli občané Plzně v referendu – město jí může zabránit, protože podle původního projektu je nutné stavět i na pronajatých obecních pozemcích. Žádá proto o stanovisko města. Magistrát se ke změně projektu zatím nechce vyjádřit, aktivisté, kteří prosadili referendum, tvrdí, že se musí město bránit i zmenšené stavbě.

Pronájem pozemků, na které mělo podle původního projektu obchodní centrum Corso zasahovat, vypoví Plzeň k 30. červnu. Společnost Amádeus Real proto chce zmenšit projekt centra Corso Americká, tvrdí, že změnu dokáže připravit během několika týdnů. Žádá o  stanovisko města a chce, aby ho úředníci připravili co nejrychleji. „Jde o shodný koncept, který musí zahrnovat kvůli ekonomické návratnosti v převažující míře obchody a dále kombinaci služeb, sportu, kanceláří, kultury a volného času,“ uvedl právní zástupce investora Jan Petřík. V nové verzi by součástí centra podle něj neměly být byty, akvapark, rockové kluby a kongresový sál.

Plzeňané ovšem v lednu schválili, že má město podniknout „veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest“. O velikosti se otázka v referendu nezmiňovala. Podle zmocněnce referenda Martina Marka proto musí město bránit i zmenšené stavbě, i když investor na svém pozemku stavět může. „Výsledky referenda nelze úpravou projektu obejít,“ zdůraznil Marek. Současně vyzval radnici, aby do 7. března dala negativní stanovisko k územnímu řízení. Vedení města zatím odmítá komentovat možné úpravy projektu.

Jan Petřík upozornil, že investor do projektu vložil přes 330 milionů korun a 60 milionů plánuje vydat letos. Poukázal také na minulost místa, kde má nákupní centrum vzniknout: „Bylo nechvalně známé asijskou tržnicí, neoficiálním parkovištěm a rozporně vnímanou stavbou kulturního domu Inwest, jehož aktivita skomírala a ocitl se na pokraji bankrotu.“

Přes výhrady občanů, po kterých plzeňský magistrát změnil svůj dosavadní vstřícný přístup k projektu, považuje firma Amádeus Corso stále za jeden ze svých klíčových projektů.