Střekovští se po letech konečně dozví, odkud vítr vane

Ústí nad Labem - Lidé z ústecké čtvrti Střekov se konečně dozví, kdo je původcem zápachu, který je obtěžuje. Specialisté na měření pachů v areálu ústecké Setuzy prověřují všechny zdroje, ze kterých by nepříjemné exhalace mohly unikat. Jasno chtějí mít do tří týdnů.

Na nepříjemný zápach si lidé ze Střekova stěžují už léta. Loni na podzim proto ústecký krajský úřad všechny stěžovatele vyzval, aby dny, kdy musí zavírat okna, zaznamenávali a pomohli tak najít místo, kde obtížné pachy vznikají. To ale moc nepomohlo. „Do sledování zápachu na Střekově se zapojilo celkem jednadvacet občanů. Čekali jsme, že zájem bude větší,“ připustila mluvčí krajského úřadu Alena Tichá.

Od začátku tohoto týdne hledají příčiny zápachu profesionálové. Jejich podmínkou bylo, aby všechny firmy jely na plný výkon. „Odebrali jsme přes čtyřicet vzorků,“ uvedla Petra Auterská, specialistka na měření pachových látek. Práce odborníků už potvrdila to hlavní - lidé ze Střekova si nevymýšleli.

Viník nejspíš nebude jediný a obyvatele Střekova zřejmě obtěžuje mix nepříjemných pachů. Konečné výsledky dostane na stůl Ústecký krajský úřad. Ten může zpřísnit podmínky, za kterých původci zápachu mohou vyrábět dál.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)