Poděbrady zřejmě zůstanou i nadále bez nadjezdu

Poděbrady - Stavba nadjezdu v Poděbradech se prozatím odkládá. Ten by místním ulevil především od častého čekání kvůli hustému železničnímu provozu. Projekt byl těsně před realizací, ovšem po zatčení exhejtmana Ratha byl zrušen. Středočeský kraj pak projekt zařadil až mezi náhradníky. Ačkoliv ke stavbě nadjezdu už je téměř vše připraveno, kraj se rozhodl investovat peníze jinam.

Na železničním přejezdu v Poděbradech je bezpečný průjezd či přechod umožněn pouze ve velmi krátkých časových intervalech. Městem totiž projíždí jeden vlak za druhým. Za hodinu jdou závory k zemi 13krát, někdy jen půl minuty poté, co se právě zvedly. Místní obyvatelé tak musí na přejezdu čekat téměř při každé cestě.

Problém by mohl vyřešit plánovaný nadjezd za 200 milionů. Ještě loni se zdála jeho realizace na dosah - běželo už i výběrové řízení. Po zatčení exhejtmana Davida Ratha se ale zrušilo. Nyní tento projekt zařadil Středočeský kraj až pod čáru. „Nadjezd zůstal jako první náhradník. Financoval by se v případě, že zbydou nějaké peníze z výběrových řízení,“ řekl náměstek pro dopravu Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

  • Návrh stavby nadjezdu v Poděbradech zdroj: ČT24
  • Závory jdou dolů někdy i po půlminutě zdroj: ČT24

Desetileté přípravy spolykaly už 10 milionů

Za výkup pozemků a přípravu projektu zaplatilo město už deset milionů. Pokud by se nakonec nadjezd kvůli kraji nestavěl, radnice by po něm žádala náhradu škody. „Deset let se na tom intenzivně pracuje, takže každý den, kdy se to oddaluje, tak cítíme zklamání,“ říká starosta Poděbrad Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady).

Podle Petery je realizace nadjezdu i v zájmu samotného kraje. Hejtmanství ale dalo letos přednost spíš většímu počtu malých oprav. Rekonstruovat se bude třeba průtah v Kralupech nad Vltavou, silnice mezi Žebrákem a Hořovicemi nebo v Jílovém u Prahy.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)