Zákulisí energetiky je lákadlem pro turisty

Jižní Čechy – Elektrárny jsou pro turisty na jejich výpravách stále oblíbenějším cílem. Jejich technologie i neokoukané prostředí přitahují rok od roku víc návštěvníků. Některé z nich dokonce úspěšně konkurují i známým historickým památkám.

Místo letopočtů tuny a megawatty, místo historie fyzika. Loni si výklad průvodkyň v jaderné elektrárně Temelín a jejím informačním centru vyposlechlo přes 34 tisíc lidí. To je návštěvnost srovnatelná například se Schwarzenberskou hrobkou v Třeboni nebo hradem Zvíkov. Velkým lákadlem je například model reaktoru, na kterém si mohou návštěvníci vyzkoušet zvyšování i snižování výkonu. A také situaci, kdy se automaticky odstaví. „Pouštíme 3D film, kde jsou krásné záběry z provozu elektrárny. Je tady nádherná mlžná komora, kde pozorujeme dráhy elektricky nabitých částic,“ uvedla průvodkyně Hana Marečková a mluvčí JETE Marek Sviták doplnil: „Stále častěji k nám jezdí dopředu objednané skupinové exkurze. Ať už to jsou cyklisté, účastníci letních táborů nebo třeba motorkáři.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Oblíbené jsou i Dukovany. Rekordy v návštěvnosti však překonává vodní elektrárna Dlouhé stráně, kam loni zavítalo přes padesát tisíc lidí. „Láká je především unikátní technické řešení zakomponované do krásné přírody Jeseníků,“ vysvětlil manažer komunikace Skupiny ČEZ (obnovitelné zdroje) Martin Schreier.

Jedinečné prostředí vodní elektrárny přitahuje návštěvníky i v Lipně nad Vltavou. A nově se mohou podívat i do dvou dalších. „Jsou to modernizovaná uhelná elektrárna Tušimice a vodní elektrárna Orlík,“ dodal Martin Schreier.

Zákulisí české energetiky zajímá i cizince. Například do Temelína nejvíc přijíždějí Němci, Rakušané a v poslední době i Poláci.