Vzácné kamélie provoněly Květnou zahradu v Kroměříži

Kroměříž - Studený skleník Květné zahrady v Kroměříži vystavuje bohatě rozkvetlé stromy vzácných kamélií. Návštěvníci mohou obdivovat na šedesát stromů, z nichž některé dorostly do výšky až pěti metrů. Expozice je přístupná denně od deseti do šestnácti hodin a potrvá až do 1. dubna, vstup je zdarma. Výstava kamélií doplněná o exponáty z Japonska se do příští neděle koná i v zámku Lešná u Valašského Meziříčí.

„Kroměřížské kamélie pocházejí ze saských zahradnictví… Máme zde exempláře, které jsou více než sto let staré. Máme to doloženo i písemnými prameny. A dokonce se domníváme, že některé mohou mít až sto padesát roků,“ uvedl hlavní zahradník kroměřížského zámku Pavel Bleša. Zdejší rostliny tak patří k nejstarším v republice.

Kamélie se do Evropy pravděpodobně dostaly s portugalskými mořeplavci už v 16. století. Na výstavě se návštěvníci dozvědí i to, jak rostlinu pocházející z Japonska a Číny správně pěstovat. Pokud je květina zaujme, mohou si ji rovnou zakoupit a odnést domů.

Kamélie jsou rostliny blízce příbuzné čajovníku, pocházejí z Dálného východu. Na rozdíl od planých rostlin mají šlechtěné kultivary kamélií bohaté květy v nejrůznějších odstínech. Kamélie byly velmi oblíbené v Evropě v 19. století, kdy nesměly chybět jako ozdoba plesových a divadelních rób žen i mužů. Dnes se obliba kamélií vrací, stávají se součástí mnoha zimních zahrad. Zejména kvůli oblibě chladnějších míst. Květinám se nejlépe daří v pěti až patnácti stupních Celsia.

Kromě rostlin si mohou lidé prohlédnout i to, jak postupuje projekt výstavby Národního centra zahradní kultury. Barevné vizualizace představí budoucí vzhled upravovaných částí Květné zahrady, Podzámecké zahrady či Arcibiskupského zámku. „Do roku 2014 bychom měli v Květné zahradě proinvestovat víc než dvě stě milionů korun. Většina peněz jde na rekonstrukce historických zahrad,“ uvedl kastelán kroměřížského zámku Martin Krčma.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)