Frenštátská tragédie vyvolala obavy lidí po celém Česku

Frenštát pod Radhoštěm - Po výbuchu ve Frenštátu pod Radhoštěm se stále častěji objevují obavy z bydlení v panelových domech. Rodina Konvičkových z vyhořelého domu v takovém prostředí třeba už nikdy bydlet nechce. I na jiných místech ale obyvatelé paneláků o svých sousedech pochybují. Ti se totiž někdy chovají nezodpovědně a ohrožují tím okolní byty a v nich žijící lidi.

Rodina Konvičkových z vyhořelého domu ve Frenštátu pod Radhoštěm už nikdy nechce bydlet v paneláku. Při tragédii jim zemřely obě děti. Svůj obličej na kameru ještě ukazovat nechtějí, přesto se rozhodli promluvit. I proto, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo. „Měli by se zamyslet a udělat nějaký zákon, ať se takoví lidé okamžitě zavřou a nechají se nějak prověřit,“ řekl otec zesnulých dětí Ondřej Konvička na adresu vlády.

Ve Frenštátě už druhý den probídá likvidace zbytků domu. Pracovníci demoliční firmy oznámili, že se jim podařilo ze střechy odstranit zhruba osmdesáti centimetrovou vrstvu izolačních materiálů. Zítra ráno tak může začít odřezávání panelů pomocí diamantových kotoučů od společné stěny s vedlejším objektem. Jeho obyvatelé se domů vrátí nejdříve ve středu.

V Opavě mají problém s mužem, který používá propanbutanový vařič…

Po výbuchu ve Frenštátu jsou takové obavy stále častější. Třeba v Opavě se sousedé Pavla Barana už několik let bojí, že jeho byt vyhoří. Nemá v něm totiž elektřinu, plyn ani vodu a vaří si na propanbutanovém vařiči. „On často spí, takže máme obavy, že si tam přitápí tou bombou, usne, zapomene a budeme všichni v ohrožení,“ vyjádřila se obyvatelka domu Jitka Kunčarová. Přestože si sousedi na pana Barana mnohokrát stěžovali, majitel ho vystěhovat nechce. „Nemám důvod, abych ho vystěhoval. Nikomu neubližuje ani nevyhrožuje,“ podotkl majitel bytu Bruno Bobčák.

Zbytky domu ve Frenštátě
Zdroj: ČT24

…a v Bohumíně s mužem, který je se vším nespokojený

Téměř celý Bohumín zase zná pana Brudného, který si neustále stěžuje na všechno kolem sebe, na úředníky, strážníky nebo na starostu. Podává i trestní oznámení. Slovní konflikty s lidmi i úřady zatím nepřerostly v žádné násilí, a tak město s panem Brudným nemůže nic dělat. Navíc bydlí ve vlastním domě.

„Kdybychom dali podnět na zbavení svéprávnosti tohoto člověka, tak po možná letitém procesu by jediný výsledek byl, že by ještě nějaký náš úředník mu dělal opatrovníka,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha. Pan Brudný se brání tím, že jen poukazoval na fakta, není prý jeho koníčkem si stěžovat. Podle starosty i strážníků ale zatím pro své okolí nebezpečný není. Jestli ale jde jen o rozhořčeného občana nebo o nebezpečného člověka, poznají jen psychologové.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)