Kamba porod přežila, mládě zřejmě zemřelo

Praha - Kamba se pomalu probírá z narkózy. Vpodvečer začala rodit, porod ale doprovázely velmi vážné komplikace. O její život bojoval tým veterinářů i humánních lékařů. Uvedl to na svém facebookovém profilu ředitel Zoo Praha s tím, že podrobnosti sdělí na tiskové konferenci v pondělí ve 13 hodin. Do té doby nebude zoo zveřejňovat žádné informace. Zároveň ale naznačil, že mládě nepřežilo.

Čtyřicetiletá Kamba už v Praze jednou rodila, její mládě však při porodu zemřelo. Poté už zoo uváděla, že Kamba se vlastního potomka vzhledem ke svému pokročilému věku nedočká. Loni ale zahrada oznámila, že gorila přece jen zabřezla.

Foto z porodního sálu
Zdroj: facebook.com/Miroslav Bobek

Nejstarší členka pražské gorilí tlupy se narodila začátkem 70. let v kamerunských deštných lesích. Byly jí sotva dva roky, když její rodinu povraždili pytláci. Dostala se nejprve do zoo v Lipsku a poté prošla několika dalšími zahradami, než se v roce 2005 zabydlela v Praze. Od svého příchodu do pražské skupiny je tmelícím prvkem celé gorilí rodiny a hodnou „tetičkou“ všech mláďat.

Gorila Kamba
Zdroj: Tomáš Krist/ISIFA