První letošní „babyboxové“ dítě našli v Kladně

Kladno – Dívku starou osm až deset týdnů nalezli lékaři kladenské nemocnice v místním babyboxu. Dítě je pravděpodobně v pořádku, oznámili primář kladenské porodnice Petr Lyer a předseda správní rady Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess. Letos jde o první „babyboxové“ dítě, celkem potom 82., v Kladně čtvrté.

Že je babybox obsazen, se kladenští lékaři dozvěděli po půl sedmé ráno. Podle zakladatele sítě babyboxů Ludvíka Hesse dostala dívka jméno Liliana. Letos je prvním dítětem, které rodiče do vyhřívané schrány odložili, v Kladně potom od vzniku místního babyboxu čtvrtým – z toho třetí dívkou. „Zatím to vypadá, že je v pořádku,“ poznamenal primář kladenské porodnice Petr Lyer.

První babybox byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v Praze Hloubětíně, zatím poslední vznikl letos v lednu v domově pro seniory v Táboře. Celkem jich je 54, lidé do nich dosud odložili 82 dětí. Jejich zakladatel a jeho spolupracovníci jsou přesvědčeni, že tak nechtěným dětem zachraňují život, poukazují, že jinak mohou novorozenci skončit „v popelnici“. Schránky, do kterých mohou matky anonymně odložit dítě, ale mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.