Nový dům na místě zničeného ve Frenštátu? Rodiny chtějí jinam

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Lidé, kteří přežili exploze a požár domu ve Frenštátu pod Radhoštěm, už nechtějí žít na témže místě. Většina domu, kde dosud bydleli, spadla, zbytek teď rozebírá demoliční firma. Nový dům jako jeho náhrada tak v ulici 6. května asi nevznikne, lidé chtějí jinam. Na možnost vrátit se domů naopak čekají obyvatelé sousední budovy. To bude možné až po dokončení demolice poničeného domu – patrně nejdříve v pátek.

Šest lidí zemřelo, jedenáct utrpělo zranění, všichni přišli o střechu nad hlavou. Lidé, kteří výbuchy a požár frenštátského paneláku přežili, se už na místo nechtějí vracet, oznámil frenštátský místostarosta Pavel Mička. „Lidé se po té drastické zkušenosti nebudou ochotni vrátit zpět. Budou chtít žít jinde,“ řekl po rozhovoru s některými obyvateli zničeného domu. S novým začátkem by rodinám mohly pomoci peníze ze sbírky, kam přišlo už přes 11 milionů korun. Další peníze by ještě měly přibýt. „Města a obce přislíbila pomoc. Avizovala sumy, které chtějí poukázat,“ přiblížil frenštátský místostarosta. Město také nebude chtít, aby Sdružení vlastníků jednotek, kterému patří pozemek, zaplatilo 3,5 milionu za demoliční práce.

Tragédii panelového domu číslo 39 v ulici 6. května završuje právě obtížná demolice jeho zbytků. Začala už před týdnem, od soboty na místě pracuje specializovaná demoliční firma, ale práce stále není u konce. „Původně jsme mysleli, že likvidace trosek domu půjde rychleji,“ podotkl místostarosta Mička.

Problémy působí především konstrukční propojenost se sousedním domem, který by měl zůstat stát. Do druhé budovy byly zapuštěné střechy a stropní panely, dělníci je proto musí sbíječkami oddělovat. Demoliční firma původně počítala s půlhodinou na odřezání každého stopního panelu. „Bylo náročné uvolnit první střešní panely. Věřím, že to nyní půjde rychleji. Demontáž jednoho panelu by mohla trvat hodinu,“ řekl jeden z pracovníků Tomáš Klos.

První odhady délky prací dávaly obyvatelům sousedního domu naději, že se budou moci vrátit domů již ve středu. Nyní ale připadá v úvahu spíše až pátek. V domě je odpojená voda, plyn, elektřina i vypuštěná topení. Pro obyvatele je ale důležité, že se budou moci vrátit, hrozila totiž i demolice jejich budovy. „Statik to před časem nevyloučil. Dnes nás technici trochu uklidnili. Domy byly propojené, ale demolice jednoho by neměla ohrozit zbývající dva vchody,“ připomněl obyvatel domu číslo 40 Lubomír Matalík.