Liberecké lázně předražené nebyly, stanovil klíčový posudek

Liberec – O deset milionů zkrácenou dotaci na rekostrukci městských lázní dostane liberecká radnice z Regionálního operačního programu Severovýchod. Městu hrozilo, že z přislíbených peněz nakonec uvidí ještě méně – Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod v minulosti tvrdila, že byla zakázka předražená. Primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD) uvedla, že poslední audit, který rada objednala, nic takového nepotvrdil. Kvůli nepovoleným změnám v projektu přesto město nedostane všechny evropské peníze, s nimiž počítalo. Jana Korytáře, který se proti přestavbě bývalých lázní na galerii dlouhodobě stavěl a boj proti zakázce ho nakonec stál primátorské křeslo, rozhodnutí regionální rady překvapilo.

Severovýchodní regionální rada hrozila Liberci, že mu sníží dotaci až o 79 milionů, radnice měla zakázku, na niž evropskou dotaci chtěla, předražit. To potvrdily dva posudky, které si rada nechala vypracovat. Proti nim však město postavilo vlastní posudek, který to popíral. Regionální rada nakonec zadala další audit, z jehož výsledků vyplývá, že oprava lázní předražená nebyla. „Na základě tohoto posudku se zjistilo, že ceny byly v místě a čase obvyklé,“ uvedl Martin Škeřík z úřadu Regionální rady Severovýchod. Předchozí posudky naopak považovaly cenu 300 milionů za příliš vysokou, podle jednoho neměla při správně vedeném výběrovém řízení přesáhnout 278 milionů, při soutěži zaměřené „na dosažení rozumně úsporné ceny“ by nepřekročila 250 milionů. Poslední posudek však byl podle Martina Škeříka pro rozhodování o osudu dotace klíčový.

Rekonstrukce starých lázní na galerii patřila k zásadním tématům bývalého primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Snažil se ji zastavit, nakonec ho ale pokus stál primátorský post. Nad rozhodnutím regionální rady se podivil. „Když dva posudky říkají, že je něco předražené, a třetí něco jiného, je zvláštní. Budu si ale k tomu muset zjistit bližší informace, abych se k tomu mohl fundovaně vyjádřit,“ uvedl Korytář.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Město přesto nedostane celou přislíbenou dotaci. Regionální rada ale Liberci zkrátí dotaci zhruba o deset milionů korun za změny v projektu. Část z nich souvisela se zajištěním dodávek energií, další úpravy si vynutili památkáři. Podle libereckého magistrátu ale nebylo možné s dodatečnými požadavky počítat. „Dopředu bylo jen obtížné stanovit je, jedná se o památkově chráněnou budovu,“ konstatoval koordinátor evropských projektů magistrátu Michal Vereščák. Liberec dosud musel rekonstrukci lázní platit ze svého, regionální rada dotaci zmrazila, dokud spor neskončí. Nyní peníze začne posílat, první část evropské dotace, téměř 26 milionů korun, by mohlo město dostat už v březnu, očekává Vereščák.

Budova lázní vznikla v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Spolu se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou tvoří unikátní architektonický celek. V posledních letech však lázně chátraly, město je získalo v roce 2005 v dražbě za devět milionů. Po dokončení stavebních prací se do lázní přestěhuje pátá největší galerie v zemi, která dnes sídlí v chátrající budově.