Starostové ze severu Čech si stěžují na nezájem vlády

Most - Vláda málo poslouchá regiony a vládne jen z hlavního města, zaznívá ze severu Čech. Starostové z Mostecka i vedení Ústeckého kraje ministry opakovaně vyzvali, aby se přijeli na situaci osobně podívat. Nedostali ale odpověď. Region se potýká s vysokou nezaměstnaností a sociálními problémy.

Mostecko má dlouhodobě jednu z nejvyšších nezaměstnaností v republice, bez práce je tu každý osmý obyvatel. Propouštění na letošní rok ohlásila řada velkých podniků. Pracovníci úřadu práce doporučují lidem stěhování. Podle místních politiků by pomohlo nejen vzkříšení průmyslové zóny ale i změna systému veřejných prací.

Nápady chtějí přednést přímo ministrům, a proto sepsali pozvánku. Na odpověď z vlády ale čekají už druhý měsíc. „Je to velmi špatná komunikace s regiony a neznamená to jenom sedět na jednom místě, je potřeba nasát atmosféru, která v těch regionech je,“ řekl Vlastimil Vozka (MM), primátor, Most.

„Pan premiér vnímá problémy v regionech a v rámci svých časových možností vyjíždí do jednotlivých míst po celé v republice. Před třemi týdny vláda jednala se svazem měst a obcí,“ sdělil Jakub Stadler, vedoucí oddělení tiskového, Úřad vlády ČR. Nejvíce zástupců vlády přijelo na sever Čech před více než rokem během sociálních nepokojů.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)