Opakované volby v obcích znamenají nové výdaje a problémy

Praha - Lidé ve více než 150 obcích v Česku si za poslední tři roky museli znovu volit své zastupitele. Někteří dokonce opakovaně. To ale obcím přináší řadu problémů - náklady na každé takové mimořádné volby se pak pohybují v desítkách tisíc.

Například v Bačetíně na Rychnovsku při posledním zasedání zastupitelstva většina zastupitelů rezignovala. Na skoro půl roku se tak rozvoj obce prakticky zastavil. „Momentálně to je komplikace, staráme se o technické fungování obce, ale nemůžeme rozhodovat o majetku,“ říká Gabriela Prýmusová (nez.), místostarostka Bačetína. 

Od roku 2010 museli jen v Královéhradeckém kraji znovu k urnám lidé ve 13 obcích. Rekord zatím drží Zdobnice, kde se obecní volby opakují rok co rok. „V minulém volebním období, to znamená od roku 2006 do roku 2010, byly nové volby vyhlášeny pouze v pěti obcích,“ uvedl Imrich Dioszegi, mluvčí Královéhradeckého kraje, Hradec Králové.

Nejčastějším důvodem, proč se zastupitelstva v malých obcích rozpadají, jsou mezilidské vztahy. Jinak tomu nebylo ani ve zmíněném Bačetíně. Jeho obyvatelé půjdou znovu volit v červenci. Náklady na nové volby budou činit zhruba 14 tisíc korun. A podle krajských úředníků jistě nebudou na východě Čech poslední.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)