V pražské koalici to vře, TOP 09 vyvolala dohodovací řízení

Praha - Pražská koalice ODS a TOP 09 se už delší dobu pře kvůli financování dopravního podniku, tunelu Blanka, právním službám souvisejícím s emisí dluhopisů a odkupu podílu v Pražské plynárenské. TOP 09 proto vyvolala dohodovací řízení. Podle primátora Bohuslava Svobody (ODS) ale žádný rozpad koalice nehrozí. ODS a TOP 09 se tak jen snaží najít společné řešení. K jednání podle primátora dojde zřejmě 1. března.

„Jsem přesvědčen, podle toho, o jaké problémy se jedná, že je to věc, která s pravděpodobností hraničící s jistotou povede k dohodě,“ řekl Svoboda ve Studiu ČT24. I podle náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) se v oblasti významných celopražských záležitostí jedná o standardní proces vyjednávání.

Ke každé záležitosti chtějí kluby vytvořit pracovní skupinu, ve které zasednou tři zástupci za každou stranu, které se touto problematikou dlouhodobě zabývají. Ti by měli přijít s návrhem řešení. Pecha odmítl, že by koalice nefungovala. „Dokud sedíme vedle sebe a hledáme společnou cestu, tak koalice funguje,“ konstatoval.

Bohuslav Svoboda: „Dohadovací řízení koaličních partnerů je standardní věc. Ve věcech, které se považují za zásadní, to není nic mimořádného. Na vládě taková jednání probíhají téměř každý týden nebo ob týden.“

V souvislosti s fungováním koalice se podle neoficiálních informací v poslední době diskutuje i o možnosti vyměnit některé členy rady jak v řadách ODS, tak i TOP 09. Nikdo z politiků to ale zatím přímo nepotvrdil. V jedenáctičlenné radě hlavního města je šest zástupců TOP 09 a pět členů ODS, primátorem je občanský demokrat.