Irská konina se našla i na Uherskohradišťsku

Uherské Hradiště – Také na tuzemskou firmu Kovář plus z Podolí u Uherského Hradiště dopadlo podezření, že vydává koninu za hovězí. Celkem 10 tun masa s nejasným původem obdržela z Irska. Za klamání zákazníků jí pak v případě prokázané viny hrozí pokuta až do výše tří milionů korun.

I když maso na moravsko-slovenském pohraničí pochází z celého světa, na rozdíl od jiných řeznictví je velmi levné. Nyní se v mrazírnách objevilo 10 tun masa z Irska, které mělo být podle dokladů hovězí, ve skutečnosti je však výhradně koňské. 

„Na etiketách, které nám poskytla irská strana, je údaj o vyšetření na trychminázu. Na tu se ale vyšetřuje koňské, nikoliv hovězí maso,“ vysvětlil Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy, která tak pojala podezření. 

Inspektoři nezjistili, jestli se koňské maso dostalo k zákazníkům

Zatím není jasné, jestli se maso dostalo do obchodu. Podle inspektorů nebude maso zdraví škodlivé, pokud byli koně chováni cíleně na porážku. Pokud ale měli skončit v kafilériích, maso může být nebezpečné. „Koňům, kteří nejsou chováni za účelem porážky, mohou být podávána veterinární léčiva,“ vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Firma Kovář plus dnes k případu nechtěla říct ani slovo. Mlčení prý ukončí, až budou známy výsledky zkoumání vzorků masa. Tuzemská jatka ročně porazí jen 300 až 400 koní. Jde převážně o zraněná a vyřazená zvířata. Naopak skotu se porazí na jatkách ročně přes čtvrt milionu kusů. Podle řezníků si za koňskou aféru mohou částečně zákazníci, když se orientují hlavně podle ceny.