Firma slíbila vysokou pokutu za zpoždění, k placení se teď nemá

Jičín - Kolem 600 milionů požaduje Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín (VOS) po firmě Geosan. Ta stavěla čistírny a kanalizaci v regionu v rámci projektu Čistá Cidlina. Podle představenstva VOS odevzdala stavbu s velkým zpožděním. Právě vysoká smluvní pokuta, kterou firma nabídla, byla důvodem, proč vyhrála výběrové řízení, přestože nebyla nejlevnější. Geosan se k placení nemá, brání se, že ke zpoždění nedošlo. Nejasnosti okolo stavby dotované z Evropské unie zkoumá i protikorupční policie.

O vymáhání pokuty rozhodlo představenstvo vodáren s tím, že přesnou výši vyčíslí právní kancelář. „Vymáháme peníze proto, že dílo bylo dokončeno více než rok po termínu, který byl schválen ve smlouvě o dílo,“ tvrdí člen přestavenstva vodáren a zastupitel města Luděk Havel (Sdr. pro Jičín). Vodárny Geosanu vyčítají zpoždění zkušebního provozu šesti čistíren. Geosan namítá, že dílo odevzdal včas a bez nedodělků.

Představenstvo vodáren, které patří obcím, hlasovalo těsně - tři členové řekli vymáhat, dva se zdrželi. „Bojím se, že by případné spory mohly ohrozit dotaci a to by byla pro společnost a potažmo i pro očany velmi komplikovaná záležitost,“ konstatuje jičínský starosta Jiří Liška (ODS). Vrácení dotace 300 miliónů by totiž musely uhradit vodárny a odběratelé.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zakázku Čistá Cidlina za 650 milionů korun získal Geosan i přesto, že jeho nabídka byla v soutěži o sto milionů korun dražší než konkurence. Slíbil ale, že zaplatí deset milionů za každý den zdržení. „Geosan nabídl vysokou smluvní pokutu, díky které vlastně vyhrál výběrové řízení. Teď se to obrací proti němu,“ poznamenal předseda představenstva jičínských vodáren a zároveň starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr (STAN).

Pokud Geosan pokutu neuzná a nezaplatí, podají vodárny podle Havla žalobu. Firma bude riskovat, že v případě prohry zaplatí jedenáct milionů korun soudních výloh.