Vyhazuje Královéhradecký kraj miliony za zbytečné audity?

Hradec Králové - Přes tři miliony korun zaplatil Královéhradecký kraj za tři audity ve zdravotnictví. Někteří ředitelé nemocnic tvrdí, že byly zbytečné a jen odčerpaly peníze. Ve smlouvách s auditorskou firmou BNV Consulting figuruje jako garant kraje bývalý spolupracovník této firmy.

Tři smlouvy podepsal hradecký hejtman Lubomír Franc s firmou BNV Consulting z Prahy. První na zpracování personálního auditu v nemocnicích. „Prověřil zaměstnanost především v servisních službách, to znamená v prádelnách či kuchyních. To je ten přínos,“ tvrdí mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

V nemocnicích ale mluví o auditu opačně. „Byl naprosto nesmyslný a byly to jenom vyhozené prostředky,“ myslí si předsedkyně odborů trutnovské nemocnice Iva Řezníčková. Stejný názor má i ředitel nemocnice Martin Limburský. „Z mého pohledu by se peníze daly využít lépe,“ říká.

O druhém a třetím auditu v nemocnici nevěděli vůbec, natož aby využili výsledky. Audity řešily centrální nákup materiálu do nemocnic, který už fungoval. Kraj už firmě BNV Consulting smlouvy o dílo proplatil. Celkem uhradil 3 145 900 korun.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kraj tvrdí, že firmu BNV vybral v soutěži. Ve smlouvách figuruje jméno garanta za kraj Petra Tejkla, donedávna manažera zdravotnického holdingu kraje. Ten přitom dřív právě pro firmu BNV jako konzultant pracoval. „Náš bývalý externí spolupracovník pan Tejkl nás na kraj nepřivedl, museli jsme podat nejlepší nabídku,“ hájí se jednatel společnosti Radek Novotný.

Ředitelé nemocnic hradeckého kraje už donutili k odchodu tři manažery, včetně ředitele holdingu Martina Scháněla i Petra Tejkla. Třeba kvůli tomu, že o tři procenta zdražovali dodávky materiálu do nemocnic, aby měli na své odměny.