Malým katastrálním pobočkám pomalu odzvonilo

Plzeň - Katastrální úřad chce v Plzeňském kraji uzavřít do konce března pracoviště v Sušici a Nepomuku. Na jejich provoz nemá dost peněz ani pracovníků. To se nelíbí hlavně radnicím, které jednají s úřadem i několikrát týdně. Kromě toho se plánuje také zrušení poboček v jihočeské Kaplici a v Havířově. Další uzavírání a centralizaci ve velkých městech chystá úřad i v roce 2014.

Český úřad zeměměřický a katastrální zrušil už na konci ledna pracoviště v Jilemnici. Katastrální pracoviště v Nepomuku mělo být zavřené už před rokem a půl. Radnice ho však chtěla ve městě zachovat a úřadu snížila nájem na minimum. Fungování katastru se tak ale prodloužilo jen do konce března. Od 1. dubna se celá agenda přesune do Plzně.

K 31. březnu pak skončí kromě Nepomuku ještě také pobočky v Sušici, v jihočeské Kaplici a v Havířově. Všech třináct zaměstnanců ze Sušice přechází do Klatov. V uvolněných prostorách plánuje sušická radnice vybudovat denní stacionář a jiné sociální služby pro obyvatele města.

Řada malých poboček se dlouhodobě potýkala kromě ekonomických problémů také s nedostatkem pracovníků. „Nepomuk jsme museli dlouhodobě dotovat personálně, aby vůbec mohl fungovat,“ uvedl ředitel Katastrálního úřadu pro Plzeňský kraj Vladimír Grössl. Malá katastrální pracoviště nenajdou v budoucnu uplatnění také kvůli postupné digitalizaci dat.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)