Dopravu komplikuje náledí i mlha

Frýdek-Místek – Většinu České republiky trápí mlha, která komplikuje život hlavně řidičům, ve vyšších polohách nebo na méně frekventovaných cestách se navíc může tvořit náledí. Motoristé by proto měli přizpůsobit rychlost stavu vozovky, varují silničáři. Zimní počasí dnes způsobilo několik nehod, na Frýdecko-Místecku se dnes ráno při nehodě osobního automobilu zranilo pět lidí, řidič na namrzlé vozovce nezvládl řízení a narazil do stromu.

Namrzající silnice komplikovaly dnes ráno dopravu v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, stejně jako na Vsetínsku. Silnice jsou na mnoha místech sjízdné jen se zvýšenou opatrností, k tomu se přidala mlha, takže viditelnost je výrazně snížena. „Vymrzlé silnice, zmrazky, zledovatělé vrstvy sněhu,“ tak popisují silničáři největší komplikace na silnicích.

S opatrností jsou sjízdné i silnice v Podkrkonoší, kde se teploty drží pod bodem mrazu a vozovky tak na mnoha místech namrzají. Na silnicích nižších tříd v Libereckém i Královéhradeckém kraji leží zbytky ujetého a často zledovatělého sněhu. Podobná je situace v Pardubickém kraji.

Pozor by si řidiči měli dát i v níže položených krajích, silnice namrzají ve středních Čechách

Rychlostní silnice a vozovky prvních, druhých a třetích tříd ve Středočeském kraji byly chemicky ošetřeny, jsou mokré a na některých místech mohou namrzat. Se zvýšenou opatrností by tak měli řidiči jezdit například na silnicích číslo 3 u Miličína na Benešovsku nebo 116 u obce Řevnice okres Praha-západ, kde je kluzká vozovka. Silničáři doporučují opatrnost i na rychlostní silnici R4, stejně jako na silnicích prvních, druhých a třetích tříd na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Příbramsku a Praze-východ. Bez problémů jsou naopak sjízdné dálnice v kraji, které jsou většinou holé a vlhké. Se zdržením je ale třeba počítat na 7. kilometru dálnice D1, kde se po dopravní nehodě vytvořila kolona.

U Žermanic narazil do stromu osobní vůz, pět zraněných

Při nárazu osobního auta do stromu poblíž Žermanic na Frýdecko-Místecku se dnes ráno zranilo pět lidí, dvě zranění jsou těžší. Nehoda se stala krátce po páté hodině ranní na silnici ve směru na Bludovice. Řidič údajně nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu silnice, v místě nehody je náledí.

Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že cestující v autě utrpěli lehká až středně těžká poranění. Všichni skončili v havířovské nemocnici. „Dva muži ve věku 34 a 38 let utrpěli poranění zad, respektive ruky a nohy,“ řekl. Devatenáctiletá dívka má poraněnou hlavu, o šest let starší mladá žena ruku a nohu. „Osmačtyřicetiletou ženu jsme do nemocnice převezli s podezřením na poranění páteře a pánve,“ uvedl.

U Žermanic narazil do stromu osobní vůz, pět zraněných (zdroj: ČT24)