Města nejen na Vysočině se pustila do boje s holuby

Jihlava - Města v Česku vyrazila do boje s přemnoženými holuby. Právě teď je nejvhodnější čas, než se začnou rozmnožovat. Kromě toho, že poškozují budovy, roznášejí taky nebezpečná onemocnění a parazity. „Holubi můžou být přenašeči tuberkulózy, klíšťáků holubích a jiných parazitů,“ varoval místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek.

K přemnožení holubů pomáhají i lidé, kteří je krmí přímo na ulicích. Města pak musí utrácet peníze za likvidaci ptáků. „Částka se pohybuje okolo šedesáti tisíc ročně a každý rok zlikvidujeme až 1 000 holubů,“ vyčíslil Honzárek.

Stejně jako v Havlíčkově Brodě mají s holuby problémy také v Jihlavě, kde ničí mimo jiné  kostel svatého Ignáce ze 17. století. Vrstvy trusu hyzdí fasádu, římsy i sochy. „My nechceme zlikvidovat populaci holubů na náměstí, my je potřebujeme jen redukovat,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Kateřina Ruschková. Odchytové klece jsou uprostřed náměstí na obchodním centru a jen během měsíce do pasti vlétlo 60 holubů. Ptáci pak končí buď v kafilérii, jako potrava dravců, nebo u veterinářů, kteří zjišťují, jestli jsou holubi nakažení nějakou nemocí.

Města bojují s holuby (zdroj: ČT24)