Nová správa památek: Bohaté zámky přispějí nevýdělečným

České Budějovice/Plzeň – Peníze z památek, které si na sebe vydělají, použít na opravy těch prodělečných chce ředitel nově vzniklé územní památkové správy v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Jako první má přijít na řadu historický statek U Matoušů v Plzni. Pod územní památkovou správu, která vznikla 1. ledna, patří zámky a některé další památky v Plzeňském, Jihočeském kraji a Kraji Vysočina.

Na jedné straně památky jako zámek Hluboká, jindřichohradecký zámek nebo poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře ve Žďáru nad Sázavou, na druhé straně menší zámky jako třeba Červené Poříčí na Plzeňsku, který má oteřeno pouze občas – budějovická památková správa dostala do péče zámky výdělečné i prodělečné, její vedení chce mezi všemi přerozdělovat peníze tak, aby se dostalo i na ty, které jsou takřka bez výdělku. „Silnější objekty musí podporovat slabší hrady a zámky,“ nastínil ředitel správy Petr Pavelec.

Pilotním projektem nového vedení bude záchrana a obnova selského statku U Matoušů v Plzni-Bolevci – peníze na ni půjdou například i z toho, co zanechají turisté na Hluboké nebo v Českém Krumlově. „Byli bychom rádi, kdyby došlo k obnově, citlivé obnově, která by zachovala všechny dochované součásti,“ plánuje budějovický památkář Petr Jirásek. Součástí obnovy bude vybudování pracoviště územní památkové správy a bytu správce. Celá akce bude trvat tři roky.

Noví správci památek na západě, jihu i jihovýchodě Čech a moravském pomezí ovšem chtějí peníze na opravy zámků získat také propouštěním. Kastelánů se nedotkne, ředitel Pavelec ale chce vyhodit část úředníků.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)