Zastupitelé Libereckého kraje záchrance seškrtali miliony, sobě přidali

Liberec – Zastupitelé Libereckého kraje si zvýšili odměny. Vzrostou více než o polovinu, ročně na nich tak kraj vydá přes milion korun navíc. Nové vedení kraje přitom slibovalo, že odměny naopak sníží, zdůrazňovalo přitom, že je třeba šetřit, a jinde škrtá ve velkém – například záchranka přijde až o 30 milionů korun. Koaliční Změna pro Liberecký kraj se ale nakonec rozhodla zvýšení odměn pro zastupitele podpořit.

Příspěvkové organizace a akciové společností, které vlastní Liberecký kraj, mají letos velmi chudý rozpočet – každé z nich region dá nejméně o desetinu peněz méně než loni, zdravotnické záchranné službě hrozí až 30milionové škrty. Jeden z těchto milionů budou muset nemocní a zranění lidé oželet, aby si ho mohli rozdělit zastupitelé na odměnách. „Každý, kdo chce šetřit, měl by začít u sebe. Kdyby si nepřidali, tak se nezlepší příjem některých organizací, nicméně tady jde o princip,“ kritizoval krajské zastupitelstvo ředitel záchranky Stanislav Mackovík.

Zastupitelské odměny se zvedají v průměru o 57 procent – například vedoucí komisí a odborů dostanou o dva tisíce více. Zvýšení odměn umožnila koaliční Změna pro Liberecký kraj, její lídr Jan Korytář úpravu výše odměn dokonce navrhl. „Myslím, že to narovnalo disproporce, které tam byly. Pokud kterýkoli ze zastupitelů má problém s výší své odměny, tak se může části té odměny vzdát,“ obhajoval Korytář zvýšení odměn.

Druhá koaliční strana Starostové pro Liberecký kraj ovšem tvrdí, že se se Změnou dohodla naopak na snížení odměn. „Já to považuji za velkou chybu. Takhle pracují kmotři,“ pustil se do svých partnerů zastupitel Michael Canov (SLK).

Více peněz budou zastupitelé dostávat od března. Kritici zvýšení odměn se ale chtějí pokusit odměny znovu snížit na příštím zasedání zastupitelstva.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)