Brněnský dopravní podnik chce změnit změněné jízdní řády

Brno – Změny, které v brněnské městské hromadné dopravě platí od začátku roku, město zřejmě částečně přehodnotí. Dopravnímu podniku a tvůrci jízdních řádů firmě Kordis přicházejí stížnosti od cestujících, také průzkumy ukázaly, že některé úpravy způsobily vážné komplikace. Dopravní podnik proto chce magistrátu navrhnout obnovení některých zrušených linek a vedení města změny nevylučuje.

Od chvíle, kdy začala brněnská MHD jezdit podle nových jízdních řádů, přišlo dopravnímu podniku už na 200 stížností od cestujících. Problémy jim způsobilo zrušení nebo zkrácení některých linek v Líšni, Vinohradech, Útěchově nebo Chrlicích. Stěžovali si například klienti chrlického centra pro zrakově postižené, kteří přišli o přímý spoj do centra. Proto se cestu k lékaři nebo na nákup museli znovu naučit – nové přestupy jim do cesty staví například neoznačený podchod, na zastávkách nejsou vodicí linie. Přestupní čas na tramvaj je pro ně nedostatečný, spoj navazující na autobus nestíhají.

Dopravní podnik města Brna a krajská společnost Kordis, která dopravu na jižní Moravě pro kraj objednává a organizuje, nakonec poslali na problematická místa své lidi, aby zjistili, nakolik jsou stížnosti opodstatněné. V pondělí chce dojednat s magistrátem úpravy jízdních řádů. Vedení města slibuje, že jsou zlepšení možná. „Jestliže se nějaká změna minula účinkem, tak jsme připraveni ke změně,“ řekl primátorský náměstek Robert Kotzian.

Pokud magistrát změny navrhované dopravním podnikem schválí, nepřinese to cestujícím rychlé zlepšení. Případné změny jízdních řádů totiž začnou platit až v září.

Reportáž Ivy Zigmundové (zdroj: ČT24)