Skládka uhlí v Dymokurech mizí, místní se znovu nadechnou

Dymokury - Lidé si na skládku ve středočeských Dymokurech stěžují už čtyři roky. Obtěžuje je prach i hluk. Podle zástupkyně ombudsmana je překážkou v řešení především nečinnost úřadů. Změna by mohla přijít teď, po rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj. Podnikatel, který skládku provozuje, mezitím uhlí odváží.

Prach a hluk už několik let trápí obyvatele na okraji Dymokur. Do bývalého cukrovaru míří uhlí ve vlacích i kamionech, tam se třídí a zase odváží. Avšak bez povolení. V areálu už dokonce i hořelo. Průlom by mělo přinést rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, které zavazuje podřízené orgány.

„Ministerstvo pro místní rozvoj přikázalo Krajskému úřadu Středočeského kraje, aby prošetřil namítanou nečinnost a přijal příslušná opatření,“ uvedl Marek Ženkl, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.

Podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové selhala v případu celá řada úřadů, od místních po ty centrální. Postupovaly pomalu a nedůsledně. To podle ní podkopává důvěru lidí ve stát.

„Víme, že už čtyři roky tam probíhá podnikání, které je nelegální, a nic se neděje. Zdá se, že v tomto případě se vyplatilo zákony porušovat. Čtyři roky. Čtyři roky to trvá,“ uvedla Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana.

Vedoucí stavebního úřadu v Městci Králové nečinnost odmítá. Případ je podle ní složitý, řeší ho s pomocí soudu. Rozhovor odmítla. Podnikatele Jiřího Havelku se kontaktovat nepodařilo. Možná až dvě třetiny uhlí podle místních obyvatel už zmizely. Stavební úřad informoval, že majitel vyklidí sklad do konce března.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)