Demolice frenštátského domu má skončit příští týden

Frenštát pod Radhoštěm (Novojičínsko) – Během příštího týdne by měla být dokončena demolice domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Objekt v blízkosti centra města zničil výbuch plynu v polovině února. Kvůli němu zahynulo šest lidí včetně muže podezřelého, že jej úmyslně způsobil. Podle stavbyvedoucího v těchto dnech zbývá odstranit sklepy a staticky zajistit vedlejší dům.

Těžká technika už odstranila všechny panely, které byly nad úrovní terénu. Dál ale odstraňování domu pokračovat zatím nesmí. „Udělali jsme sondy, kterými jsme testovali stabilitu základů a stěny vedlejšího domu. Statik pak navrhnul jisté řešení nutné pro jejich zajištění. To provedeme. Nejdříve se ale musí odvést suť. Pokračovat proto budeme v pondělí,“ vysvětlil stavbyvedoucí Vladislav Rusz postup dalších prací. Podle něj by činnost firmy na místě tragédie mohla skončit v polovině příštího týdne. „Nic neprodlužujeme. Jen se to všechno musí udělat pořádně,“ řekl. 

Neštěstí, při kterém šest lidí zemřelo a 11 bylo zraněno, vyvolalo velkou vlnu solidarity. Na kontě města se už sešlo přes 14,5 milionu korun. Dalších více než 700 tisíc korun lidé vložili do pokladničky v budově radnice. Peníze ještě přicházejí. Z vybraných částek město už vyplatilo některým přeživším první pomoc ve výši 50 tisíc korun. 

Dům číslo 39 explodoval v noci na 17. února. Podle nejpravděpodobnější verze sedmapadesátiletý Antonín Blažek pustil ve sklepě plyn a pak jej zapálil. Při výbuchu zemřel. Zahynuly i tři děti a dva dospělí. Dva z 11 zraněných jsou stále ve velmi vážném stavu. Blažek byl problémový soused. S ostatními obyvateli měl letité spory.