Polští policisté spolupracují v Krkonoších s českými

Krkonoše – Ode dneška dohlížejí na pořádek v Krkonoších společné česko-polské policejní hlídky. Polští strážníci mají pomáhat hlavně s jazykovou bariérou. Většinu lyžařů totiž v těchto dnech tvoří Poláci. Společná služba začala policistům hned ráno dopravní nehodou.

Dva policisti z Čech a jeden z Polska – takové hlídky dnes potkávali lyžaři v Peci pod Sněžkou. Mluvčí Policie ČR Trutnov Udo Ertner informoval, že výhoda tkví především v rychlejším řešení dopravních nehod. Nejčastěji tu policisté totiž řeší problémy v dopravě. Kvůli krádežím ale kontrolují třeba také parkoviště a sjezdovky.

„Můžeme poznávat práci českých kolegů, domlouváme se, rozumíme si, vyměňujeme si informace a navzájem se učíme,“ sdělil polský policista Darek Okuniewicz. Společné česko-polské hlídky ale v Krkonoších nebudou jen přes zimu. Zhruba dvakrát do měsíce by je tu turisté měli potkávat celý rok.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Polští policisté sice u nás nemají žádnou pravomoc. Už jenom jejich přítomnost ale českým kolegům usnadňuje práci. A tak doufají, že se spolupráce bude dál rozvíjet.