Stále více žen má problém s alkoholem

Havířov – V České republice pije už 13 procent žen a jejich počty neustále rostou. Šanci vrátit se zpátky do společnosti dostanou od příštího měsíce nově v Havířově. Po absolvování pobytu v léčebně tam pro ně připravují tréninkové byty a program takzvané následné péče.

Ivě je 54 let a na alkoholu je závislá už 15 let. Od července loňského roku abstinuje. Před pobytem v léčebně pila minimálně 15 panáků tvrdého alkoholu denně. V léčebně byla už několikrát. Po nějaké době se k láhvi vždycky vrátila. Teď věří, že vydrží. Pomoc jí má speciální program Vyhlídka pro ženy, který je v republice ojedinělý.

Lucie Pálková z Armády spásy Havířov informovala, že program je určen pro ženy, které si ještě nejsou stoprocentně jisté, že by zvládly přechod do samostatného života. Ženám závislým na alkoholu chtějí v Havířově nabídnout vzdělání, pomoc s hledáním práce i zařídit jim bydlení.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Tréninkové byty v Havířově budou moci ženy zapojené do programu využívat rok. Pokud vše půjde dobře, získají potom vlastní podnájemní bydlení. Zkušenosti s podobným programem už tady mají s muži. V bytech na zkoušku jich v Havířově žije téměř dvacet. Mezi nimi i Martin. S návratem do běžného života bez alkoholu mu pomáhá víra, nová přítelkyně a pravidelné skupinové terapie. S financováním projektu pomáhá Evropská unie. Letos bude stát tři miliony korun.