Na Šumavě značkují stromy poškozené kůrovcem

Šumava – Správa šumavského parku začala označovat stromy napadené kůrovcem. Ty pokácí po skončení zimní sezony. Kůrovcovou kalamitu se na Šumavě podařilo zastavit už vloni, přesto lesníci letos vytěží padesát tisíc kubíků napadeného dřeva.

Jakub Zavadil a Martin Merunka vyráží ráno do lesů kolem šumavské Modravy. Jejich dnešním úkolem je vytipovat a označit stromy, které pak na jaře lesníci pokácí kvůli kůrovci. Hajný Jakub Zavadil informoval, že objevili dva druhy brouků. Rozdíly jsou ve velikosti závrtu.

Pod kůru se lesníci dostávají obyčejnou sekerou nebo nožem, ve výšce už musí používat speciální loupák. Pokud strom už lýkožrout napadl, označí ho a zaznamenají jeho polohu v terénu. Každý hajný musí takto zkontrolovat zhruba tisíc hektarů lesa. Do některých oblastí se v těchto dnech dostanou stále jen na sněžnicích.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

„Teď se vyhledávají stromy, které se buď přehlédly, nebo je objevili ptáci a kůrovec je ve stádiu larvy, kukel,“ uvedl vedoucí Územního pracoviště Modrava Správy NP Šumava Jan Bečvář. Ekologičtí aktivisté se snaží proti kácení bojovat. U lokalit, jako je Modrava, upozorňují na vymezení hranic mezi divokou přírodou a oblastí, kde může správa parku těžit.

Kůrovcovou kalamitu se na Šumavě podařilo zastavit už vloni. Letos proto čeká správu nejmenší kácení za posledních sedm let.