ODS v bojovné náladě: Chceme vědět, proč jste nás zrušili

Praha - V sídle ODS mimořádně zasedá regionální rada pražské ODS. Řeší, jak postupovat poté, co výkonná rada strany ve čtvrtek zrušila oblastní sdružení v Praze 4 a 12. Obě jsou podezřelá z nabírání černých duší. Zástupci zrušených buněk s rozhodnutím rady nesouhlasí a požadují vysvětlení. Zrušení těchto stranických buněk znamená posílení vlivu předsedy pražské ODS a primátora Bohuslava Svobody.

S rozpuštěním organizací nesouhlasí jejich dosavadní předsedové. Rozhodnutí označili za spiknutí neúspěšných a odplatu za kritiku šéfa strany a premiéra Petra Nečase, jehož dlouhodobým podporovatelem je také primátor Svoboda. Proti rozhodnutí se chtějí bránit. Vadí jim také, že o návrhu nebyli předem informováni. 

Politici chtějí vědět jasné důvody, proč byly buňky zrušeny, a chtějí vidět jasné důkazy, že byly nabírány černé duše. Podle nich jde o odplatu za kritiku ODS. „Dlouhodobě kritizujeme politiku ODS, její zvyšování daní, neplnění volebních slibů a porušování programových zásad. V ODS byla vždy demokratická diskuze. Zrušení našeho sdružení proto považujeme za likvidaci vnitrostranických oponentů. Je to pošlapávání vnitrostranické demokracie,“ uvedl předseda zrušeného sdružení na Praze 4 Pavel Caldr.

Část členů ODS v Praze 4 si zase stěžovala na podivné okolnosti, které prý provázely nedávnou volbu předsedy místního sdružení v Nuslích. Argumenty strany jsou podle Caldra nedostatečné. „Za poslední rok jsme přijali 17 nových členů ODS. Toto je přirozený stav, nikoliv účelový nárůst. Pokud je argumentem problematické sdružení v Nuslích, pak nerozumíme, proč se ruší celá oblast, nikoliv jen místní sdružení Nusle,“ zmínil.

Vedení ODS tak chce podle slov Bohuslava Svobody do budoucna zamezit tomu, aby na vyšší funkce byli nominováni lidé s podivnou minulostí. V souvislosti s Prahou 4 je často zmiňován například podnikatel Ondřej Palounek. „Ten problém, který máme, je, že máme ve svých řadách lidi, kteří díky své činnosti, díky tomu, co dělali a dělají, nemají důvěru voličů,“ uvedl Svoboda.

Už před jednáním výkonné rady se spekulovalo o tom, že oblastnímu sdružení Praha-západ kvůli tzv. černým duším hrozí zrušení, což se nakonec potvrdilo. Zabránit náboru černých duší má změna stanov. V návrhu je třeba podmínka, že se do strany mohou přihlásit lidé jen v místě, kde mají trvalé bydliště.

Na obnově sdružení by se podle Svobody měli podílet především lidé, kteří tam dlouhodobě působí. V Praze 4 by to podle něj mohl být poslanec Marek Benda, v Praze 12 pak senátor Tomáš Grulich.

Vstup Jitky Szászové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod