Vysoké ceny zřejmě vedou ke krádežím nafty

Pardubický kraj – Policie na východě Čech pátrá po zlodějích nafty. Kradou ji na parkovištích nebo v areálech podniků, kde si tipují odstavené kamiony a zemědělské stroje.

Chrudimští policisté mají od začátku roku na stole hned osm podobných případů. Pokaždé jde o nákladní auta nebo zemědělskou techniku. V Podhořanech u Ronova měla zlodějům posloužit osm a půl metru dlouhá zahradní hadice. „Kolegové z Heřmanova Městce náhodou narazili na volně stojící barel u nákladního automobilu. Při kontrole jsme v nedalekém křoví nalezli šest barelů plných nafty,“ uvedl mluvčí Policie ČR Chrudim Jiří Tesař. Ani okamžité nasazení psovoda policisty na stopu zlodějů nepřivedlo. Další krádeže pohonných hmot vyšetřují policisté na Pardubicku. „Jedním z největších případů je krádež nafty ze sedmi zaparkovaných strojů. Neznámý pachatel zde v jednom z areálů firem na Pardubicku poškodil nejprve víčka nádrží a z odstavených pracovních strojů následně odcizil necelých osm set litrů nafty,“ potvrdil mluvčí Policie ČR Pardubice Jozef Bocán.

Podle Sdružení automobilových dopravců je za krádežemi vysoká cena nafty a nedostatek odstavných a hlavně střežených parkovišť. „V loňském roce jsme dokonce dostali jako sdružení žádost od dálniční policie, která vyšetřovala časté případy na dálničních odpočívadlech. Měli na to na dálnici přímo upravenou dodávku,“ prohlásil mluvčí ČESMAD BOHEMIA Martin Felix.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Někteří dopravci nechávají do nádrží montovat ochranná sítka, která brání zasunutí hadice. Praktiky zlodějů jsou většinou stejné. „Poškodí samotné víčko té nádrže a následně naftu přečerpají do přinesených nádob,“ dodal Jozef Bocán a Jiří Tesař doplnil: „Jedna z možných verzí je, že se jedná o organizovanou skupinu.“ Pak by zlodějům hrozilo od dvou do osmi let vězení.

S přibývajícími počtem případů se škody šplhají do desítek až stovek tisíc korun.