Helfštýn už má otevřeno

Přerovsko – Helfštýn na Přerovsku jako jeden z prvních hradů otevřel své brány návštěvníkům. Zájemci si budou moct zříceninu ze 13. století prohlédnout během všech březnových víkendů. Za symbolické vstupné 30 korun to dnes stihlo přes sto lidí.

Jeden z nejrozsáhlejších hradních komplexů v Evropě, hrad Helfštýn, se po zimní pauze otevřel veřejnosti – o měsíc dřív než většina hradů a zámků v Česku. „Je to služba pro jistý druh návštěvníka, pro tu cílovou skupinu, která si objekt dokáže více vychutnat v okamžiku, kdy tady nejsou rozmístěny lavičky nebo koše, kdy objekt je takový čistý a nejvíc autentický,“ prohlásil kastelán hradu Helfštýn Jan Lauro.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Za první víkend si na strmý kopec nad řekou Bečvou udělalo výlet přes sto lidí. „Máme tady návštěvu až z Košic, ze Slovenska. Přijeli k nám, a tak jsme je vytáhli sem, na hrad,“ vysvětlují samotní návštěvníci. Další uvádějí jiné důvody: „My tudy jedeme okolo úplně naslepo. A viděli jsme ukazatel Helfštýn, tak jsme sem jeli.“

Poklidnou návštěvu Helfštýna je možné si naplánovat na každý březnový víkend, a to vždy od devíti ráno do čtyř odpoledne. Klasická otevírací doba – tedy každý den kromě pondělí – se rozjede za měsíc, o Velikonocích. To se tady objeví i tradiční řemeslníci, kteří pomyslně odstartují hlavní hradní sezonu, která pak vyvrcholí tradičním srpnovým setkáním kovářů Hefaiston.