Samolepky pomohou s údržbou lyžařských stop

Jizerské hory – Jak zajistit peníze na údržbu lyžařských běžeckých stop v Česku? Veřejné rozpočty, ze kterých jsou nyní placeny, dostatek financí nemají. V Jizerských horách proto správci tratí vyrážejí za lyžaři do terénu a prodejem samolepek se snaží získat dobrovolný příspěvek.

Stále častěji mohou běžkaři slyšet otázku: „Nechtěli byste přispět něco na podporu Jizerské magistrály?“ Během tohoto víkendu mohli dobrovolníky potkat třeba v Bedřichově a také v osadě Jizerka. Výše příspěvku je různá. Samolepky jsou od padesáti do dvou tisíc korun. „Někteří jsou ochotní, někteří méně. Nejlepší samozřejmě je, třeba když ti lidé přijdou sami,“ uvedl jeden z dobrovolníků Michal Čumpelík.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Jen během únorových víkendů vynesly tyto příspěvky kolem dvou set tisíc korun. Většina oslovených lyžařů na úpravu tratí přispěje. Zvlášť když vidí, že stopa je dobře připravená. „Opravdu se to proti minulým letům, myslím, zlepšilo,“ potvrdil běžkař Rostislav Šticha a Václav Bartoš doplnil: „Třeba v Ramsau máte Loipe, tam musíte koupit automaticky. Kontroluje se to, kdežto tady je to dobrovolné. To mi přijde lepší.“

Údržba jizerské magistrály vyjde přibližně na 4 miliony ročně. Pro příklad – jedna jízda rolby z Bedřichova ke čtyři kilometry vzdálené Šámalově chatě stojí 1 500 korun. Většina peněz jde z veřejných rozpočtů. A ty příspěvky omezují.

I v příštím roce budou příspěvky lyžařů na údržbu stop jen dobrovolné. Z prodeje samolepek nebo z dárcovských zpráv. V následujících letech už se ale zpoplatnění stop zřejmě vyhnout nepůjde.