Hejtman nechce kvůli Sloupovi přerozdělovat křesla v radě

Karlovy Vary – Komunisté a sociální demokraté v Karlovarském kraji se nedohodli na řešení krize kolem komunistického náměstka Václava Sloupa. Toho i přes výzvu hejtmana komunisté dál drží v radě na postu náměstka pro školství. Komunisté nabídli, aby se sociální demokraté ujali školství a uvolnili některý z resortů, který ovládají. To sociální demokraté odmítají s tím, že sami komunisté mají pět míst v radě. Václav Sloup se nebrání přesunu na jiné křeslo. Sám ale odstoupit nechce. Připustil, že tlak na jeho osobu je obrovský.

Nejprve emaily a dopisy rozzlobených lidí, později petice a nakonec demonstrace v centru krajského města. Odpor proti tomu, aby někdejší politruk pohraniční stráže řídil krajské školství, roste.

Komunisté chtějí, aby jim zůstala většina v radě, navrhli proto, že sice post radního pro školství předají ČSSD, ale současně zůstane poměr radních 5:4 ve prospěch KSČM a v radě zůstane i Václav Sloup. „Dočkali jsme se výsledku naprosto neuspokojivého. KSČM to udělala tak, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Budu proto žádat vedení ČSSD, aby se k této odpovědi komunistů postavilo,“ řekl hejtman Novotný k návrhu komunistů.

Později upřesnil, že mu nevadí, když Václav Sloup zůstane v radě v jiné funkci, ale nechce, aby se přerozdělovaly resorty mezi stranami. Podle hejtmana by tak post školského radního měl zůstat KSČM, jak stanoví koaliční smlouva. „Pokud by mělo dojít k jinému řešení, museli by přijít komunisté s návrhem otevření koaliční smlouvy, protože v koaliční smlouvě nejsou jména, ale jsou resorty,“ podotkl hejtman Novotný.

Hejtman Josef Novotný o dění kolem Václava Sloupa:

„Já si myslím, že pan Sloup je pracovitý člověk. Že má minulost, která vadí spoustě lidí, je jiná věc. Vzhledem k tomu, jaké jsou reakce některých lidí a některých studentů, já se ptám: Kde byli, když byly volby, proč nebyly u voleb? Řešit takové věci po volbách se mi zdá trochu pozdě.“

Předseda krajské KSČM Josef Murčo Václava Sloupa z rady odvolat nechce a nechtěl by ho ani ve funkci školského radního nahradit jiným členem své strany. Uvedl, že za ním stojí členská základna KSČM.

Karlovarský krajský radní pro školství Václav Sloup před rokem 1989 působil u Pohraniční stráže, a to krátce i jako zástupce velitele pro věci politické. Sám to za problém nepovažuje, svou minulost pokládá za uzavřenou kapitolu, je přesvědčen, že za ním nestojí „nějací kostlivci“. Přesto čelí on a komunistická strana stále většímu tlaku veřejnosti, opozice a nakonec i koaliční sociální demokracie.

Václav Sloup, náměstek hejtmana pro školství, Karlovarský kraj:

„Dostávám maily, dostávám 24 hodin na to, abych odstoupil, jinak že dostanu výchovnou lekci, tak se mě to dotýká. Zatím jsem neoslovil policii. Nejsem baba. Něco ustojím.“

K přehodnocení dalšího působení Václava Sloupa v krajské radě, zejména na pozici radního pro školství, vyzval komunisty minulý týden hejtman Josef Novotný poté, co ho k tomu vyzvala skupina studentů. Připojil se tak k lidem, kterým vadí, že na krajské školství dohlíží člověk, který v minulosti kontroloval politické smýšlení pohraničníků. Naznačoval přitom, že by kvůli Sloupovi mohla zaniknout koalice. „První krok bude smírčí řízení, pak můžou být další kroky. Tím posledním krokem jsou předčasné volby,“ varoval hejtman.

Koaliční spor o radního Sloupa vypukl minulý týden. Kvůli obsazení postu krajského radního pro školství to ale v Karlovarském kraji vře již od vzniku nové rady loni na podzim. Obyvatelé regionu sepsali petici a pořádali demonstrace. Opoziční zastupitelé se dvakrát pokusili Václava Sloupa z rady odvolat, ale nesehnali dostatek hlasů. Sám Václav Sloup opakovaně odmítl, že by sám rezignoval. „Nemám důvod odstoupit, protože zatím jsem nedostal příležitost předvést, jestli odbor zvládnu, nebo nezvládnu,“ podotkl. Svou minulost považuje za uzavřenou kapitolu, je přesvědčen, že za ním nestojí „nějací kostlivci“.

Václav Sloup a komunisté mají velmi silnou pozici – vyhráli podzimní krajské volby, strana získala 16 580 hlasů, Václav Sloup 398 přednostních. Mají čtrnáct zastupitelů z 45 – jejich klub je v Karlovarském kraji nejsilnější. ČSSD získala o necelých 200 hlasů méně a má třináct zastupitelů. Obě strany vytvořily devítičlennou radu s tím, že první dva roky v ní bude mít většinu KSČM, potom se poměr změní a rozhodující pozici získá ČSSD. Hejtmanem zůstal Josef Novotný, který vedl kraj už v minulém volebním období. I tehdy stál v čele koalice ČSSD a KSČM, komunistická strana však byla podstatně slabší.