Bez peněz i bez bytu - podvodné družstvo stavět nezačalo

Hradec Králové - Činnost Družstva Slunečná ulice, které lidem v Hradci Králové slibovalo výstavbu nových bytů, vyšetřuje policie. Klienti totiž zaplatili zálohy, ovšem bydlení se nikdy nedočkali. Takových lidí je podle kriminalistů více než deset a částka vybraná na zálohách představuje zhruba šest milionů korun.

Projekt bytového domu ve Slunečné ulici zahalila mračna. Marie Netušilová v roce 2008 zaplatila zálohu tři sta tisíc korun, dodnes ale nemá byt ani peníze. „Cítím se podvedená, protože vlastníci družstva s námi nekomunikují,“ uvedla. 

Družstvu Slunečná ulice už nepatří ani pozemek určený pro výstavbu bytového domu. V exekuci ho získal nový majitel. „Peníze vybrané od těch klientů jsou prostě v nenávratnu,“ komentovala Anna Vyhlídová, právní zástupkyně paní Netušilové. 

„Věc vyšetřujeme pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. V současné době je celý spisový materiál u dozorujícího státního zástupce, který by měl rozhodnout o dalším postupu,“ uvedla Ivana Ježková, mluvčí hradecké policie.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Marii Netušilovou navíc udivuje, že družstvo na bytový dům zálohy vybíralo i přesto, že nikdy nedostalo stavební povolení. Předsedou družstva je podle výpisu z obchodního rejstříku architekt Tomáš Vychodil, žádost o rozhovor odmítl. Nikoho jsme nepodvedli a se všemi klienty jednáme, uvedl.