Policie chytila podnikatele i s úplatkem

Náchod - Přímo během přebírání úplatku zatkli policisté podnikatele z Náchodska. Slíbil 50 tisíc korun konkurentovi ve veřejné soutěži, když nebude usilovat o výhru. Korupce se týkala modernizace školy v Bolehošti na Rychnovsku. Podplácející podnikatel byl obviněn z pletich.

Vyhrát za každou cenu a prodat technologii vytápění škole v Bolehošti za 1,3 milionu chtěl podnikatel z Náchodska. Úplatkem vyřadil konkurenta, který záměrně nabídl vyšší cenu. „Mezi sebou si domluvili schůzku a tam došlo k předání. Nelze vyloučit, že ostatní účastníci byli pouze nastrčení,“ informoval kriminalista z Rychnova nad Kněžnou. 

Soutěžilo sedm firem, z nich pět přímo oslovených. Tendr vedla firma Irbos z Čestic. „Z informací jsme měli podezření, že celá tato zakázka byla zmanipulovaná, u otevírání obálek se nám toto podezření potvrdilo,“ uvedla mluvčí rychnovské policie Alena Kacálková. Podplácející soutěž opravdu vyhrál. Obec ji pak zrušila. Ve škole se bojí, že o dotaci na tepelné čerpadlo v rámci programu Zelená úsporám kvůli případu korupce přijdou.

Česko je v síle korupce 57. na světě

50 tisíc jako úplatek chtěl v jiném případě po příjemci dotace Petr Kousal z Úřadu práce v Jičíně, starosta Kbelnice. Policisté ho zatkli, když peníze přebíral. Dostal roční podmínku. Česko je podle síly korupce 57. zemí na světě. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)