Tma jako v Beskydech není nikde jinde v republice

Beskydy - V Beskydech vznikla oblast tmavé oblohy. Astronomové a ochránci přírody tak chtějí chránit tamní krajinu před stále větším množstvím světla, které v noci září do nebe. Nadměrné osvětlení by měly regulovat pouze dobrovolné dohody. Jde přitom už o druhou takovou oblast v Česku. První, také přeshraniční, vznikla v Jizerských horách v roce 2009.

Zhruba tři sta kilometrů čtverečních v české i slovenské části Beskyd má být oblastí, která není zasažena světelným znečištěním. Další oblast s malým světelným znečištěním najdeme Jizerských horách. Astronomové zde mohou sledovat i jevy, které by jinde neviděli, například polární záři nebo méně jasné hvězdy.

Podobné oblasti najdeme i různě ve světě, například úplně nejtmavší je chilská poušť Atakama, kde stojí i známá observatoř. Další podobná místa najdeme ve vnitrozemí Austrálie. Tato místa mají podle Bortleho devítimístné stupnice úroveň znečištění číslo 1. Beskydy mají trojku, Jizerské hory podle podmínek trojku až čtyřku. 

image_444260
Zdroj: ČT24

Bortleho stupnice a světelné znečištění

S rostoucí mírou světelného znečištění, které lidem znemožňuje pohled na přirozenou noční oblohu, vyvstala potřeba nějakým způsobem popsat kvalitu pozorovacích podmínek, zejména pak tmavost oblohy.

Bortleho stupnice

  • Stupeň 9: Obloha uvnitř velkoměsta - Celá obloha je jasně osvícená. Jediné nebeské objekty, které nabízí pěkný pohled v dalekohledu jsou Měsíc, planety a několik nejjasnějších hvězdokup.
  • Stupeň 8: Městská obloha - Obloha září šedobílou nebo oranžovou barvou, novinové titulky jsou bez problémů čitelné i bez zdroje světla. Některé z hvězd známých souhvězdí jsou obtížně viditelné nebo úplně chybí.
  • Stupeň 7: Příměstská/městská obloha - Celé nebe má mlhavý, šedivý nádech. Silné zdroje umělého světla jsou patrné ve všech směrech. Mléčná dráha je téměř nebo úplně neviditelná.
  • Stupeň 6: Světlá příměstská obloha - Náznaky Mléčné dráhy jsou zřejmé pouze poblíž zenitu. Obloha do výšky 35 stupňů nad horizont má světlý šedobílý nádech. Mraky kdekoliv na nebi se jeví poměrně jasně nasvícené.
  • Stupeň 5: Příměstská obloha - Zdroje umělého světla jsou viditelné ve většině směrů a na většině míst oblohy se mraky jeví znatelně světlejší než samotné nebe.
  • Stupeň 4: Venkovská/příměstská obloha - Nápadné „čepice“ světelného znečištění jsou vidět nad sídly v mnoha směrech. Mléčná dráha vysoko nad obzorem je působivá, ale kromě nejvýraznější struktury postrádá detaily.
  • Stupeň 3: venkovská obloha - Známky světelného znečištění jsou viditelné podél obzoru. Mraky mohou být slabě nasvícené nad nejjasnějšími místy u horizontu, ale nad hlavou jsou tmavé. Mléčná dráha je bohatá a strukturovaná a kulové hvězdokupy jsou všechny zřetelně viditelné pouhým okem.
  • Stupeň 2: Skutečně tmavá obloha - Letní Mléčná dráha má při pohledu volným okem velmi bohatou strukturu a její nejjasnější části vypadají v dalekohledu jako mramor. Mraky kdekoliv na obloze vypadají jako černé díry ve hvězdném pozadí. V Česku se takto tmavá obloha běžně nevyskytuje.
  • Stupeň 1: Vynikající, skutečně tmavá obloha - Mléčná dráha v oblasti Štíra a Střelce je tak jasná, že na zem vrhá zřetelné mlhavé stíny. Pokud pozorujete na travnatém stanovišti obklopeném stromy, váš dalekohled a společníci téměř nejsou vidět.
Bortleho stupnice světelného znečištění
Zdroj: ČT24/stellarium.org

Co způsobuje světelný smog?

Světelné znečištění, nebo také světelný smog, označuje nežádoucí jevy provázející umělé venkovní osvětlení: oslnění, pronikání světla do příbytků, osvětlení míst, která osvětlena být nemusí či dokonce nemají, a zvýšení jasu noční oblohy. Často je použito osvětlení nevhodné, zbytečně silné, zastaralé nebo málo účinné. Světelné znečištění vedle plýtvání energií představuje riziko zdravotní, ekologické i bezpečnostní. Nadměrné množství nočního světla snižuje kvalitu spánku, což může být z dlouhodobého hlediska u lidí příčinou některých chorob. Narušené střídání 24hodinového denního cyklu škodí i mnoha rostlinám nebo živočichům, kteří se přizpůsobili životu ve tmě a jsou na ní zcela závislí při své obživě, migraci nebo rozmnožování. Stín vržený v místech, kam nadměrné osvětlení naopak nedosáhne, může být vhodným prostředím pro kriminalitu. Prosvětlená noční obloha také omezuje některá astronomická pozorování.